Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın, hükümet tahminlerini düşürüp stratejisini gözden geçirmeye zorlayan petrol fiyatlarındaki çöküşün ardından, ekonomik krizin en kötü kısmının geride kaldığını belirtti.

Moskova'da Perşembe günü gerçekleştirilen yıllık basın toplantısında, iş faaliyetlerinde ikinci çeyrekte görülen istikrara bağlı olarak ekonomik krizin tepe noktasının geride kaldığı belirtildi.

Putin, Rusya'nın planlarını petrol fiyatlarının yaklaşık 100 dolar olduğu 2014 yılı başlarında yapmasının ardından ham petrol fiyatları yarıya düştüğünü ve herşeyin yeniden hesaplanmak zorunda kaldığını söyledi ve 2016 yılı için varil başına 50 dolar fiyatın çok iyimser olduğunu ekledi.

Hükümet gelecek yıl GSYİH büyümesinin yüzde 0.7 düzeyinde olacağını öngördü. Putin merkez bankasını destekleyerek faiz indirimlerinin baskıyla yapılamayacağına ve ekonomik gerçeklere dayanması gerektiğine vurgu yaptı. Rusya'nın enflasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, diğer ülkelerin de deflasyon riskine maruz kaldığı belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in yaklaşık 16 yıllık iktidarı, petrol fiyatlarının küresel resesyon dönemindeki fiyatlara yakın seyretmesinin Rusya'nın ekonomik gerilemesini uzamasıyla gelirler düşerken enflasyonun artmasından dolayı, en zor zamanını geçiriyor.