Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD'de kötüleşmeye devam eden arz fazlası ve Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımına gitmesinin ardından varil başına 35 doların altını gördü ve üçüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Perşembe günü yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesinde kapatması ve haftayı yüzde 2.4 kayıpla geçmeye yönelmesi ile birlikte, kayıplarını korudu. ABD'de Enerji Enformasyon İDaresi verilerine göre, ham petrol stokları 490.7 milyon varile çıkarak, yılın bu dönemi için 1930'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Goldman Sachs Group Inc., arzın artması ile birlikte fiyatların daha da düşebileceğine ilişkin "yüksek riskler" konusunda uyarıda bulundu. Fed'in faiz artırım kararı doları destekledi ve bu durum dolar ile fiyatlanan emtia grubunun cazibesini azalttı.

Petrol arz fazlasının daha da artabileceğine ilişkin işaretlerin etkisi ile, finans krizinden bu yana görülmeyen seviyeler yakınında işlem görüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) 4 Aralık'taki toplantıda pazar payını koruyabilmek için üretim kotasını kaldırırken, Beyaz Saray, Kongre liderlerinin 40 yıldır uygulanan petrol ihracatı yasağının kaldırılması konusundaki anlaşmasını destekleyeceğini açıkladı.

Sydney'de CMC Markets şef piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Bu haftanın temel yönlendiricisi, arz tarafında mevcut piyasa fazlasına yönelik mantıki tepkinin sürekli reddedilmesinden oluşan soruna karşı dolardaki güçlü seyirdi," dedi ve "Fiyatlardki güçlü düşüş dikkate alındığında, normal üretim kısıntılarını görmüyoruz" şeklinde görüş belirtti.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:50'de varil başına 34.78 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü 57 sent düşüşle 34.95 dolara inerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 17 altındaydı. Fiyatlar bu yıl yüzde 35 düştü ve üst üste ikinci yılı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 8 sent düşerek varil başına 36.98 dolara geriledi. Kontrat bu hafta yüzde 2.5 düştü. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 79 sent ile 11 ayın en düşük seviyesine indi.