Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Küresel hisse senetleri, Fed'in politika kararına ilişkin iyimserliğin iyice azalması ve yatırımcıların yeniden küresel büyümeye ilişkin gelişmelere odaklanmasının ardından, haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Enerji fiyatları altı yılın en düşük seviyesi yakınında kalırken, bu durum, enflasyon beklentilerinin düşük kalmasına ve ABD Hazine tahvillerinin değer kazanmasına yol açtı.

Standard & Poor’s 500(S&P 500) Endeksi, enerji üreticilerindeki satışlarla birlikte, son dört haftanın en güçlü kazancını bir miktar daralttı. Avrupa hisse senetleri don dört günde ilk kez geriledi. Ülke tagvilleri, Batu Teksas petrolünün (WTI) varil başına 35 doların altına inmesinin ardından ralli yaptı. Metaller, Çinli üreticilerin stokları artırabilecekleri spekülasyonuna bağlı olarak yükselirken, yen, Japonya Merkez Bankası'nın teşviklerinde değişikliğe gitmesinin ardından değer kazandı.

Londra'da Robert W. Baird & Co. ABD hisse senetleri direktörü Ross Yarrow, "Fed faiz artırdı, dünyanın sonu gelmedi," dedi ve "Şimdi dikkatler tekrar 2016'da endişe kaynağı olabilecek şeylere çevriliyor. İnsanların yıl sonuna kadar paralarını yatırıma yöneltmeleri için önemli bir neden yok" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in faiz kararı finans piyasalarında önemli bir belirsizliğin ortadan kalkmasına neden olurken dünyanın en büyük ekonomisinin güçlü olduğuna ilişkin iyimserliği artırıken, küresel büyümenin Çin'deki yavaşlamaya duyarlı olması ve buna bağlı olarak emtia grubunun sert düşüşler göstermesinden kaynaklanan endişeler için fazla bir şey yapamadı. Petrol küresel finansal kriz zamanındaki düşük seviyeler civarında seyretmeye devam etti ve bu durum yatırım yapılabilir nota sahip olmayan (çöp) enerji üreticilerinin iflastan kaçınamaycağı endişelerini güçlendirdi.

Piyasalar

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 09:33'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.9 yükseldi. Sanayi metalleri değer kazandı ve haftalık kayıplarını azalttı.

Petrol New York'ta yüzde 1.6 düşüşle varil başına 34.41 dolara indi.

Gelişen piyasa hisse senetleri son dört günde ilk kez değer kaybetti ve MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düştü.

Yen dolar karşısında yüzde 1.2 güçlenerek 121.08 seviyesine ulaştı.

(17:00'de güncellendi)