Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurtalar yarından itibaren toptan veya perakende olarak satışa sunulamayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasların düzenlediği, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği yürürlüğe girdi.

Buna göre kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi üzerinde yazılmamış olan A sınıfı yumurtalar toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.

Yumurta üreticileri, sektörün, özellikle de küçük üreticilerin buna hazır olmadığını ifade ederken, Bakanlık yetkilileri ise uygulamada ertelemeye gidilmeyeceğini belirtiyor.

-Tebliğin getirdikleri

Tebliğe göre, doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamayacak ve gıda sanayisinde kullanılamayacak.

Kırık yumurtadan gıda maddelerinin üretiminde yararlanılamayacak.

Katkı maddeleri, bulaşanlar, pestisit kalıntıları, veteriner ilaçları kalıntı düzeyleri, hijyen, ambalajlama, etiketleme ve işaretleme konularında ilgili mevzuata uygunluk şartı aranacak.

Etiketleme ve işaretleme işlemleri kapsamında ayrıca A sınıfı yumurtada işletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 milimetre yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanacak.

İşletme ve kümes numarası ile yumurtlama tarihi kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılacak. Kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurta toptan veya perakende olarak satışa arz edilemeyecek.

A sınıfı yumurtanın ağırlık ve özellik sınıfları etikette, ürün adı ile aynı yüzde belirtilecek. Özellik sınıfı belirtilirken "A sınıfı" ifadesi veya "A" harfi kullanılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 milimetre yükseklikte olmak ve çevresinde en az 12 milimetre çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta kabuğu üzerine de damgalanabilecek.

A sınıfı yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi, ".....tarihine kadar tüketilmelidir" veya "..........tarihinden önce tüketilmelidir" ifadeleri kullanılarak yazılacak.

A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak.