Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük iki para yöneticisine göre, doların euro karşısında son 18 aydaki benzeri görülmemiş yükselişi 2016'da hızını kaybetmeye hazırlanıyor.

Bu dönemdeki yüzde 26'lık çıkışın ardından, Amundi SA ve Axa Investment Managers, doların gücünün, geçen hafta yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk faiz artırımına giden Fed'in gelecek yıl borçlanma maliyetlerini agresif bir şekilde artırabilme potansiyelini kısıtlayacağını kaydediyorlar. Bloomberg'in anketine katılan stratejistler, ABD para biriminin euro karşısındaki kazançların 2016'da yüzde 3.4'e yavaşlamasını bekliyor. Yıl sonu seviyesi için katılımcıların tahmin medyanı olan 1.05, doların Mart ayında ulaştığı 12 yılın zirvesi olan 1.0458'in aşılması için güçlü bir beklenti olmadığını işaret ediyor.

Dolar için bu temkinli yaklaşım, Fed Başkanı Janet Yellen tarafından, 16 Aralık'taki basın toplantısında yansıtıldı. Yellen, bu toplantıda, güçlenen doların, ithalat fiyatları üzerinde aşağı baskı yaratması ve bunun da çekirdek enflasyona yansımasından dolayı, sıkılaştırmanın "kademeli" yapılmasına neden olacak temel nedenlerden biri olduğunu kaydetti.

Avrupa'da varlıklar bakımından hisseleri Borsada işlem gören en büyük para yöneticisi Amundi'nin Döviz yönetimi başkanı James Kwok, "Önemli para birimleri karşısında, doların daha da yükselmesi için potansiyelin oldukça sınırlı olduğunu düşünüyorum," dedi. Paris merkezli Amundi 952 milyar euroluk (1.03 trilyon dolar) bir varlığı yönetiyor.

Dolar euro karşısında geçen hafta yüzde 1.1 yükselerek 1.0868 seviyesine geldi. Dolar Avrupa ortak para birimi karşısında bu yıl yüzde 11 prim yaptı.

Dolar için durgun görünüm beklentisi, 747 milyar dolarlık bir varlığı yöneten Paris merkezli Axa'nın kıdemli ekonomisti David Page tarafından da paylaşılıyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 16 Aralık'taki toplantıda, federal fon faizi için hedef aralığını, 2008'den beri bulunduğu yüzde 0-yüzde 0.25'ten yüzde 0.25-yüzde 0.50'ye çıkardı. hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, doların euro karşısında yükselmesini bekleyerek açtıkları net pozisyon (uzun pozisyon) sayısını, 15 Aralık haftasında, önceki haftanın seviyesi olan 173,331 kontrattan 159,961 kontrata düşürdü.

Piyasa Pozisyonları

Doların euro karşısında güçlenmesine oynama, 2015 tılının en gözde işlemlerinden birini oluşturdu. Yatırımcılar, ABD ekonomisinin iyi performans göstermesinin Fed'i sıkılaştırmaya gitmeye yöneltirken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) enflasyonu körüklemek için faiz indirimine gidebileceği ve tahvil alımlarını artırabileceği beklentisine göre oynadı.

Bu işlemlerin hızı, ABD'li politika yapıcıların faiz artırımlarının hızının kademeli olacağını vurgulamaları ve AMB'nin açıkladığı teşvik tedbirlerinin bazı yatırımcıların beklediğinden daha az agreif çıkmasının ardından yavaşladı.

Axa'dan Page, doların bir sonraki güçlenme turunun ABD'nin en büyük ticaret ortaklarının, büyük ölçüde de gelişen piyasa para birimlerinin karşısındaki kazançlardan geleceğini söyledi.

Bloomberg'in anketine katılan stratejistlerin tahminine göre, Çin, Kanada ve Meksika'nın para birimleri dolar karşısında zayıflamaya hazırlanıyor. Çin'deki ekonomik zayıflama ve tüm dünyada emtiaya yönelik talebin düşmesi, Page'e göre, doları yukarı itecek.

Page, "Emtiadaki zayıflık bir süre daha burada olacaki" dedi ve "Tüm bu emtia üreticisi ekonomilerin ve buna bağlı olarak, onların paralarının baskı altında kalmaya devam ettiğini göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.