Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, iki günlük düşüşün ardından yükselirken, Çin'in ilave teşviklere gidebileceğini işaret etmesi metal fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Brent petrolü, küresel arz fazlasının sürebileceği beklentisi ile 11 yılın en düşük seviyesine inerken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

Teknoloji ve sağlık-bakım hisseleri, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki yüzde 0.4'lük yükselişe öncülük etti ve ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi, Fed'in faiz artırımının ardından iki günde yüzde 3.3 düştükten sonra toparlandı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri Aralık ayındaki kayıplarını geri aldı ve dolar geriledi. Brent petrolü Londra'da, ABD'de petrolsondaj kule sayısının artmasının ardından, Temmuz 2004'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Gelişen piyasa hisse senetleri son beş günde dördüncü yükselişine yöneldi.

Ham petrol fiyatlarındaki düşüş, petrolün finansal krizden bu yana en düşük seviyeleri görmesine neden oldu ve bu durum, Avrupa'dan Amerika'ya, merkez bankalarının enflasyon hdeflerini tutturmalarını riske soktu. Hisse senetleri, Fed'in sıkılaştırmasının ardından, ABD ekonomisinin sıfır faiz politikası omaksızın büyüyemeyeceği endişelerine bağlı olarak değer kaybetti. Çin hükümeti, dünyanın ikinci en büyük ekonımşsşnde yavaşlayan büyüme ile mücadele edebilmek için, para politikasının daha "esnek" ve maliye politikasının daha "etkin" olması gerektiğini kaydetti.

Advantus Capital Management başkan yardımcısı Joseph Betlej, "Son bir yılda çok sayıda teşvik gördük ve piyasa bunun karşılığının alınmasını ve ekonomiyi ateşlemesini umuyor," dedi ve "Makro olayların, pozitif ya da negatif, büyütülme eğilimi gösterdiği bir dönemdeyiz. Volatilitenin sürmesini bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

(22:15'te güncellendi)