Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BlackRock, Prudential Financial ve Pimco, Avrupa'da Portekiz, İtalya ve Yunanistan gibi kredi notu daha düşük olan ülkelerin devlet tahvillerinin Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alım programını genişletmesinden faydalanarak bu sene de ön plana çıkacağını düşünüyor. Her üç kurum da, Fed'in faiz artırımı sonrasında ABD tahvilleri konusunda daha karamsar bir görüşe sahip.

Avrupa, Yunanistan'ın borçlarını ödeyemeyeceği ve para birliğinin dağılacağı tartışmalarıyla çalkalanmıştı. Ancak, yatırımcılar, para birliğini neredeyse bitirme noktasına gelen krizin tekrar etmeyeceği beklentisiyle, riski yüksek Avrupa ülkelerinin borçlanma araçlarında pozisyon artırıyor. Düşük büyüme ve deflasyon riski aynı zamanda AMB Başkanı Mario Draghi'nin 2016'da teşvikleri artırabileceği beklentisini artırıyor. JPMorgan Chase'e göre bu durumda para piyasaları ayrışırken Avrupa da ABD'nin üzerinde performans sağlayacak.

Prudential'da Baş yatırım stratejisti Robert Tipp, "İspanya'dan Yunanistan'a kadar felakete yol açacağından korkulan bütün riskli AB ülkelerinde yıllardır bazı olaylar oluyor ve önümüzdeki dönemde de politik ve ekonomik zorluklar yaşanacaktır ancak geçtiğimiz dönemde bu ülkelerin tahvilleri en iyi performansı gösterenler oldu" dedi.