Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Ses teknolojilerinde, dünya genelinde tüm teknolojiler de olduğu gibi yüksek büyüme rakamlarına Türkiye’de de ulaşıldı. Pandemi döneminde hibrit eğitim, hibrit çalışma ve dijital oyun sektöründeki gelişimle birlikte hızlı büyüyen ses teknolojileri sektörü, yükseliş ivmesini bu yılın ilk 10 ayında da sürdürerek, adet bazında yüzde 20, ciro tarafında ise yüzde 100 büyüme sağladı.

Türkiye’de yılın ilk 10 ayında kulaklık pazarı 6,5 milyar TL. büyüklüğe ulaştı

Gündem Teknoloji programına katılan, Aztek Teknoloji Marka ve Satış Direktörü Fatma Varol Bayram pazara dair, “Türkiye’de, dünya pazarına paralel büyüme oldu. Kulaklık ve hoparlörler pazarın en büyük ürün gamını oluşturuyor. Türkiye’de yılın ilk 10 ayında kulaklık tarafında 6,5 milyar TL ve hoparlör kategorisinde 700 milyon TL. ulaşan bir pazar büyüklüğü oldu. Sektörel büyüme ise adet tarafında yüzde 20 ve ciro tarafında yüzde 100 oldu. Büyümeyi etkileyen faktörlerin başında hibrit eğitim ve çalışmanın getirdiği dijitalleşmenin etkisiyle akıllı cihazların artması oldu” bilgisini paylaştı.

Aztek Teknoloji 2023’ün ilk 9 ayında ciroda yüzde 95 büyüme sağladı

Grup olarak, Türkiye’de ses teknolojileri pazarının yüzde 60’ına hakim olduklarını dile getiren Fatma Varol Bayram, sözlerine “Aztek Teknoloji olarak ilk 9 ayda ciroda yüzde 95, adet tarafında ise yüzde 24’lük büyüme oldu. Karlılıkta yüzde 150’yi aşan bir performans gösterdik. Kulaklık ve speaker başta olmak üzere ses teknoloji pazarının büyümesi ile karlılıklarımız arttı. Satışların en çok arttığı dönem, lansman dönemleri ve Efsane Cuma gibi özel günler oluyor. Yabancı markalar Türkiye’yi genç ve rekabetin yoğun olduğu bir stratejik bir pazar olarak görüyor. Yerleşik uygulamalarla sesin kişiselleştirildiği, kusursuz ses deneyimi, uzun pil ömrü tüketicilerin tercih ettiği akıllı cihazların kimi özellikleri. Yapay zekânın entegre olacağı sektörlerden biri ses teknolojileri sektörü olacak. Örneğin kulaklıkla caddede, müziği yüksek sesle dinleyerek yürürken bile bize arkadan bir aracın geldiğini söyleyen ve müziğin sesini kısan bir uygulamanın olduğu yakın bir döneme gireceğiz. Çeviri ile gerçek zamanlı diller arası çevirinin anında olabildiği yani yabancıların olduğu bir ortamda her lisanı anında anlayabileceğimiz ve konuşabileceğimiz bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz. Firmalar, bunların üzerine AR-GE çalışmalarını devam ettiriyor” devam etti.

Ses teknolojileri ürünlerinde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 50 oldu

Fiyatlarda genel eğilimi dair Aztek Teknoloji Marka ve Satış Direktörü Fatma Varol Bayram “Ses teknoloji ürünlerinde iki yıldır yükseliş var ve ortalama fiyat artışı yüzde 50 civarında oldu. Gelecek yıl makro ekonomik veya politik anlamda olumsuzluk olmazsa yurtiçinde sadece kura bağlı genel fiyat artışı olur” açıklamasını yaptı.