Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, Fed'in yaklaşık 10 yıldır ilk kez faiz artırımına giderek aylardır süren belirsizliği ortadan kaldırmasından önceki hafta da dolarda yükseliş beklentisi ile açtığı pozisyon (uzun pozisyon) sayısını azalttı.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, piyasaların ABD merkez bankasnın Nisan ya da Haziran toplantılarına kadar faiz artırımından kaçınacağı beklentisi ile, Ağustos ayından bu yana ilk aylık kaybına yöneldi. Euro dolar karşısında, İspanya'da Pazar günü yapılan seçimlerde, Başbakan Öaiano Rajoy'a desteğin üçte bir oranında azalmasının ardından, hükümet kurmaya yetecek çoğunluğun çıkmaması sonrası fazla değişmedi.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. kıdemli yatırım stratejisti Takao Hattori, "Dolar, yükselmesini sağlayan olayın geride kalması ile birlikte, yatırımcıların yıl boyunca ortaya çıkarmaya hazırlandığı beklentinin etkisi ile baskı altında kaldı," dedi ve "Dolar, yalnızca emeklilik fonları gibi büyük para yöneticilerinin kendilerini güvende hissettiği yegane para birimi olarak kalmasından dolayı baskı altında kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki ayda yüzde 4.5 yükseldikten sonra, bu ay yüzde 1.5 düştü. Endeks Pazartesi günü fazla değişmeyerek, Londra saati işe 06:51'de 98.663 seviyesinde kaldı. ABD para birimi euro karşısında da fazla değişmeyerek 1.0872 seviyesinde kalırken, yen karşısında yüzde 0.1 yükselerek 121.33 seviyesine geldi.

Hedge fonları, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, dolarda net "uzun" pozisyon sayısını, 15 Aralık haftası 71,554 puan düşürerek 226,590'a indirdi. Bu, 19 Haziran'dan bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor. Dolar pozisyonu, sekiz önemli paritedeki net pozisyonların toplamından oluşuyor.

Bloomberg'in vadeli işlemler verilerinden yaptığı derlemeye göre, Fed'in Nisan ayında faiz artırma ihtimali yüzde 50 ve Haziran ayında yüzde 68. Fed politika yapıcıları, Aralık 2008'den bu yana rekor düşük seviyede tuttukları faizi, 16 Aralık'ta 25 baz puan artırarak yüzde 0.25-yüzde 0.50 aralığına çıkardı.