Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yellen'in faiz kararını açıklamasının ardından geçen süreçte altın fiyatları dalgalandı. Şimdiyse, hedge fonları ve altın fiyatını en iyi tahmin eden kurumlar bundan sonrası için fiyatların aşağı yöneleceğini düşünüyor.

Fed Başkanı, Çarşamba günü 10 yılın ardından ilk kez faiz artırdığını açıkladı. Karar sonrası altın fiyatları dalgalandı ve 30 günlük volatilite altı haftanın zirvesine çıktı. Traderlar altın fiyatlarının yönü hakkında tahmin yapmakta zorlanırken, daha önce en iyi tahminde bulunan Robin Bhar and Barnabas Gan vadelilerin 2016'da düşeceğini düşmeyi sürdüreceğini düşünüyor. Fon yöneticileri de net kısa pozisyonlarını en yüksek seviyeye artırarak bu görüşe katıldıklarını gösteriyor.

Cambiar Investors'ta CIO Brian Barish, "Altın duygusal bir emtia olduğu için, kitlelerin ne düşündüğüyle de ilgilenmeniz gerekiyor. Böyle olunca da, insan duygularını tahmin etmek oldukça zor oluyor. Sadece, bu duyguların zaman zaman değişebileceğini tahmin edebiliyorsunuz. Ben olsam altına elimi bile sürmezdim. Bence fiyatların aşağıda daha gidecek çok yeri var" dedi.

Altın fiyatlarında yaklaşık 10 yıl süren ve 2011'de fiyatların rekor görmesini sağlayan boğa piyasasının ardından, altın üstüste üçüncü yılı da zararla kapatmak üzere. Fed teşviklerinin sona erdiği döneme girerken ve ABD'de düşük enflasyon devam ederken, yatırımcılar altında kalmak için bir neden bulamıyor ve pozisyonlarını terk ediyorlar. Faizlerin artıyor olması doları güçlendiriyor. Bu durumda değer saklama amaçlı altın talebi de azalıyor.