Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, haftasonu yapılan seçimlerden tek başına iktidarı sağlaycak sonucun çıkmamasının ardıdan, Başbakan mariano Rajoy'un hükümeti kurmak için elinde fazla seçenek olmamaması ve bunun da istikrar döneminin sona ereceği endişelerini artırmasının ardından sert düştü. Bu satışların etkisi ile 10 yıl vadeli İspanya tahvillerinin faizi beş haftanın en yükseğine çıktı.

İspanya ve benzer vadedeki İtalya tahvilleri arasındaki faiz farkı, İspanya tahvillerinin tüm Euro Bölgesi tahvillerini aşağı çekmesi ile birlikte, Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Rajoy'un Hakın Partisi Pazar günü yapılan seçimlerden birinci parti çıkması ve hükümeti kurma görevini alma hakkını elde etmesine karşın, seçim sonuçları, 350 üyeli parlamentoda hükümeti kurmak için çoğunluğu sağlama yolunda tek seçeneğin tarihi rakibi olan Sosyalistlerle işbirliği olduğunu gösteriyor. Seçimler sonra parlamentoda Rajoy'un partisi 123 sandalye kazanırken, Sosyalistler 90 sandalye ve kemer sıkma akrşıtı Podemos ise 69 sandalye kazandı. Rajoy için olası koalisyon ortağı liberal Ciudadanos partisi ise yalnızca 49 sandalye kazanabildi.

Bloomberg'in anketine katılan 20 ekonomistin çoğunluğuna göre, seçimlerden ekonomi için çıkabilek en iyi sonuç, iktidardaki Halkın Partisi ile genellikle merkezci olarak tanımlanan Ciudadanos'un kuracağı göreceli muhafazakar hükümet idi. Pazartesi günü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 4 Ocak'a kadar tahvil alımı yapması için son gün olacak.

Kopenhag'da Danske Bank A/S baş analisti Anders Moller Lumholtz, "Seçim sonuçları, kimin iktidara geleceği konusunda bie açık bir tablo sunamadı," dedi ve "Bunun açıklığa kavuşması zaman alacak ve belirsizlik piyasa dostu bir durum değil. AMB'nin tahvil alımları seçim sonrası gelen ani tepkiyi yumuşatabilir, ancak Pazartesi günü bunun için son gün ve bu taraftan da fazla bir destek beklenmemeli" şeklinde görüş bildirdi.