Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İspanya hisse senedi piyasasındaki kayıplara rağmen yükseldi. Avrupa hisseleri gün içerisindeki kayıplarını geri kazanarak son beş gündeki dördüncü kazancını elde etmeye yöneldi.

Stoxx 600 Endeksi saat 10.55'te yüzde 0.5 yükseldi. Ericsson AB, teknoloji hisselerindeki yükselişe öncülük ediyor. Madencilik şirketleri ve araba üreticileriyse yükseldi. Avrupa hisselerinin aksine, İspanya'da IBEX35 Endeksi haftasonunda gerçekleşen seçimde tek başına iktidar çıkmamasıyla mevcut başbakan çoğunluğu kaybederken yüzde 2.1 düştü.

Stoxx 600 Endeksi, son bir ayın en iyi haftasının ardından bugün de toparlanmasını sürdürdü. Fed'in 10 yıldır ilk kez faiz artırmasıyla ihracatçılar ve finans şirketleri bu yükselişte öncü oldu. Stoxx 600 Endeksi Cuma itibariyle yüzde 5.5 yıllık kazanç sağlasa da yılın ilk kısmındaki kazancının büyük kısmını küresel büyüme endişeleriyle geri vermişti. Endeks, Cuma günü, Nisan'daki rekor seviyesinin yüzde 13 altında kapattı.

Banka hisse senetleri, Banco Santander ve BBVA hisseleri öncülüğünde yüzde 2.5'tan fazla düşerek İspanya'daki düşüşe öncülük etti. İspanya Başbakanı Rajoy'un partisi en çok oyu alarak Sosyalistleri geride bıraktı ve ilk hükümet kurma görevini alma hakkı kazandı. Ancak Rajoy ve partisi parlamentoda üçte bir oranında sandalye ve çoğunluğu kaybetti. İspanya'da seçmen sıkılaştırma politikalarına karşı olan Podemos'u ve liberal Ciudadanos partisini ödüllendirse de pazar günü gerçekleşen seçimlerde hiç bir parti hükümet kuracak çoğunluğu elde edemedi.

Seçimler bu yıl İspanya hisselerinde bir baskı oluşturmuştu. IBEX 35 Endeksi bu yıl Cuma'ya kadar yüzde 5.5 değer kaybederek batı avrupa'da en kötü performans gösteren hisse senedi endekslerinden biri olmuştu. Pazartesi, IBEX 35 Endeksi'nin işlem hacmi 30 günlük ortalamasının iki katına ulaştı.

Avrupa'nın geri kalanında hisse senetlerinin büyük kısmı değer kazandı. Stoxx 600 Endeksi'ndeki şirketlerin yaklaşık 440'ı yükseldi.