Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de, ekonomi politikasının önde gelen isimlerinin katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, hükümet, kötü sinyaller veren ekonomik büyümeyi desteklemek için bütçe açığını artırmayı ve para politikasını da daha esnek hale getirmeyi planlıyor.

Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı sonrasında yapılan açıklamaya göre Çin'de hükümet "yapısal reformlar için uygun parasal koşulları" geliştirirken, para poltikasının daha "esnek" ve maliye politikasının daha "etkin" olması gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca bütçe açığı oranının kademeli artırılabileceği söylendi.

Çin'de bu sene son 25 yılın en düşük büyüme oranı gelebilir. 2014 sonlarından bu yana gerçekleştirilen 6 faiz indirimi ve maliye politikası teşvikleri henüz büyümeyi desteklemekte yetersiz kalırken yetkililerin dikkati tekrar kapasite fazlası gibi arz yönlü problemlere yöneldi.

Societe Generale'de ekonomist Yao Wei, "Bütçe açığı oranını genişletmek mevcut seçenekler arasında en iyisi. Para politikasında daha esnek davranmak maliye politikalarına ek olarak daha fazla genişleme demek" dedi.

Toplantıda ayrıca kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara kentsel bölgelerde ev almaları durumunda yardım vadedilirken inşaat şirketlerinin fiyat kırmaları teşvik edildi.

İç tüketimin sağlamlığı ve hizmet sektöründeki güçlü seyir, Çin ekonomisinde demir-çelik, kömür ve çimento gibi eski sektörlerdeki düşüşü karşılayamadı. Çin Başkanı Xi Jinping 3 Kasım'daki konuşmasında Çin'in 2020'de, 2010 GSYİH'sini ikiye katlama amacı için, önümüzdeki 5 yıllık ekonomik büyüme ortalamasının yüzde 6.5'in altına düşmemesi gerektiğini söylemişti.