Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, haftalık ABD stok ve üretim verileri açıklanmadan önce, kaybını altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları, New York'ta yüzde 0.8 kadar yükseldi. ABD'de petrol stoklarının, Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı veriler öncesi, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre geçen hafta 1 milyon varil artması bekleniyor. Böylelikle petrol stokları son beş yılın mevsimsel ortalamasının yaklaşık 130 milyon varil üzerindeki seyrini korumuş olacak. Morgan Stanley, piyasanın yeniden dengelenmesinin 2017 yılını bulabileceğini kaydetti.

Petrol, bu ayın başındaki toplantısında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) piyasa payını korumak için üretim kotası uygulamasını kaldırmasının ardından, piyasadaki aşırı arz durumunun süreceği beklentisi ile, kayıplarını üst üste ikinci yıla da taşımaya hazırlanıyor. Brent petrolü Pazartesi günü, Orta Doğu'dan ABD'ye, üreticilerin piyasa payı için mücadelelerini sürdürmeleri ile birlikte piyasa fazlasının daha da kötüleşebileceği endişesi ile 11 yılın en düşükk seviyesini gördü.

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Herşey şu an için piyasa payı ve meydan okuma ile ilgili," dedi ve "Batı Teksas petrolü aşağı yönlü hareketine devam ediyor ve volatilite sürmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 30 sent yükselerek, Sydney saati ile 12:54'te varil başına 36.11 dolara kadar çıktı. Ocak kontratının vadesi, 1 sent yükselerek 34.74 dolara çıktıktan sonra Pazartesi günü doldu.Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 23 altındaydı. En yakın vadeli kontrat Cuma günü 34.73 dolar ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden kapanmıştı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 8 sent yükselerek varil başına 36.43 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 53 sent ya da yüzde 1.4düşüşle 36.35 dolara inerek, 5 Temmuz 2004'ten bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındki fiyat farkı 41 sent oldu.