Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Petrol, Çin'de teşviklerin artırılacağı beklentisinin desteği ile düşüşünü durdururken, gelişen piyasa hisse senetleri yükselişini ikinci güne taşıdı ve para birimleri yükseldi.

ABD endeks vadeli kontratları, dünyanın en büyük ekonomisi için büyüme rakamının üçüncü çeyrekte yüzde 2.1'den yüzde 2.0'ye revize edilmesinin ardından yükseldi. Batı Teksas petrolü (WTI), ABD'de haftalık stok ve üretim verileri öncesi son beş günde ilk kez değer kazandı ve buna bağlı olarak, emtia üreticisi ülkelerin para birimleri güçlendi. Endonezya rupisi, Yeni Zelanda ve Avustralya dolarları ile birlikte ralli yaptı. Türk Lirası, Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde faizleri değiştirmemesinin ardından zayıfladı. Kahve fiyatları, Brezilya'da arzın artacağına ilişkin beklentiler ile son bir ayın en düşük seviyesini gördükten sonra yükseldi.

Çin hükümeti, yavaşlayan büyüme ile mücadele etmek ve büyümeyi desteklemek için para politikasının daha "esnek" ve maliye politikasının daha "etkin" olması gerektiğini kaydederek, teşviklerin artırılabileceğinin işaretini verdi. Ham petroldeki satış dalgası, fiyatların finansal kriz döneminden bu yana görülmeyen düşük seviyelere inmesine neden oldu ve bu durum, Avrupa'dan ABD'ye, merkez bankalarının enflasyon hedeflerini tutturamama riskini artırdı.

Amstrdam'a ABD Amro Bank NV kıdemli enerji ekonomisti Hans van Cleef, "Petrol, kısmen kar realizasyonundan dolayo hafifçe yükseldi," dedi ve "Stok verileri öncesi bir miktar yukarı potansiyel olabilir, ancak stokların arttığını görürsek, fiyatlar daha da düşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik piyasalar başkanı Nader Naeimi, "Çin'de çok cephede gevşeme gördük ve orada toparlanmanın yeşil tomurcuklarını görmeye başlıyoruz," dedi ve "Çin ekonomisinin 2016 yılında köşeyi döndüğünü görmeliyiz ve bununla birlikte, doların artık zirve yapmış olması, emtia ve bununla ilişkili sektörleri olumlu etkilemeli" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü yüzde 0.9 yükselerek, New York saati ile 08:36'da varil başına 36.14 dolara çıktı. Brent petrolü, Pazartesi günü 36.04 dolar ile Temmuz 2004'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından fazla değişmeyerek  36.43 dolarda kaldı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Bloomberg Emtia Endeksi iki günlük yükselişin ardından fazla değişmedi.

Altın da yatay bir seyir izledi.

20 gelişen ülkenin parasını içeren endeks yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükseldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç günlük yükselişini durdurduktan sonra yatay seyre geçti.

(15:55'te güncellendi)