Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in anketine katılan fonlar, 2016'da gelişen piyasa hisse senetlerini ya sabit tutacaklarını ya da azaltacaklarını kaydetti.

Geçtiğimiz üç yılda da gerileyen gelişen piyasa hisse senedi fiyatları gelişmiş ülke hisselerine göre son 10 yılın en düşüğüne ulaştı. Sadece son 6 ayda gelişen hisse senetleri 4 trilyon dolar değer kaybetti. Fon yöneticileri böyle bir ortamda gelişen ülke piyasalarında yüksek getirili hisse bulmanın oldukça zor olacağını düşünüyor.

Güçlü dolar, yurtiçinde politik kargaşa ve sanayi metalleri ve petrolde düşük seyreden fiyatlar yatırımcıları dikkatli davranmaya sevkediyor. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ve 3 trilyon doların üzerinde portföy yöneten 12 fon yöneticisinden 10'u 2016'da gelişen ülke hisse senedi pozisyonlarını düşüreceklerini ya da sabit tutacaklarını söylüyor.
PineBridge Investments'te 12.9 trilyon dolar fonun en tepe noktasında bulunan Michael Kelly, "Gelişen piyasalar, küresel büyümeyi geri çekmeye devam edecektir. Değerlemeler oldukça zarar görse de, temeller kötüleşmeye devam edecek" diyor. Kelly, gelişen piyasalar için "ağırlığı azalt" yönündeki görüşünü sürdürüyor.

Gelişen piyasa hisse senetleri son 6 ayda yatırımcısına neredeyse hiç para kazandıramadı. Fed'in benzeri görülmemiş teşviklerinin faydaları, gelişen ülkelerde zayıf büyüme, para birimlerindeki dalgalanma, yolsuzluk skandalları ve politik kavgalarla etkisiz hale geldi. Çin'de ekonomideki yavaşlama 2015'in ana teması olurken, Brezilya Başkanı'na yönelik görevi kötüye kullanma suçlaması, Türkiye'de terörle mücadele ve Güney Afrika'da mali sıkıntılar önümüzdeki yıl doruk noktasına ulaşabilir.

PineBridge Investments'ten Kelly, Meksika, Hindistan ve bir kaç Asya ülkesi dışında diğer tüm gelişen piyasalardan uzak durmayı planlıyor. Bloomberg'ün 30 Kasım - 17 Aralık arasında düzenlenen anketine katılan diğer fon yöneticileri de Kelly'nin görüşüne benzer düşüncelere sahip. 12 fon yöneticisinden 10'u hisse senedi pozisyonunu artırmayı düşünmüyor. 9 katılımcı hisse senedi pozisyonunu sabit tutmayı, 1 fon yöneticisi azaltmayı düşünüyor. 2 fon yöneticisi de hisse senedi yatırımlarını artırmayı düşünüyor.