Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bloomberg Stratejisti Mark Cudmore, Merkez Bankası toplantısı ile birlikte, Türk Lirası'nda belirsizlik yılının bitmediğini kaydetti.

Cudmore, analizinde, Türk Lirası'nın, Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararı ile piyasayı her iki yönde de şaşırtabilecek olmasından dolayı, yılın son işlem gününde (Noel tatili nedeniyle Batı piyasalarında) gündemde kalmaya devam ediyor.

Cudmore, analizinde, dengede, eğilimin, Merkez Bankası'nın 50 baz puan faiz artışına gitmesi durumunda, Türk Lirası'nın daha da güçleneceği şeklinde olduğunu, zira bu artırımın Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin 10'unun tahmininden daha yüksek ve yalnızca üçünün beklentisinin altında olduğunu belirtti.

Cudmore, Merkez Bankası'nın 50 baz puan ya da daha fazla bir faiz artırımına gitmesi durumunda, Dolar/TL 'nin seçim sonrası en düşük seviyeden başlayan ve şimdi 2.9070 seviyesinde bulunan 7 haftalık yukarı trend doğrusunu kırabileceğini ve kapanış bazında bu seviyenin kırılması durumunda teknik olarak 2.8755/85 desteğine doğru bir hareketin olabileceğini belirtti.

Merkez Bankası "güvercin" yönünde bir sürpriz yaparsa, dolar/TL'nin 18 Aralık zirvesi olan 2.9366'ya gidebileceğini belirten Cudmore, liranın yıl sonuna doğru diğer bir zayıflama dalgası ile karşılaşabileceğini ifade etti.

Bloomberg'in anketine katılan 22 ekonomistin 9'u Merkez Bankası'nın 1 hafta vadeli repo faizini 50 baz puan artırarak yüzde 8'e çıkardı. Ancak siyasikesimden gelebilecek gevşeme yönündeki baskı olasılığı belirsizliği artırıyor.

Ankete katılan 3 analist 100 baz puan artış beklerken, yalnızca 4 katılımcı 25 baz puanlık bir artış öngörüyor. 6 analist ise faizin yüzde 7.5'te bırakılacağı tahmininde bulundu.

Faiz koridorunun üst sınırı olan ve şimdilerde politika faizi olmaya daha yatkın olan gecelik borç verme faizinin ise, 19 analistin 18'i tarafından değiştirilmeyerek yüzde 10.75'te bırakılması bekleniyor.

Gösterge repo faizini yükseltirken, üst sınırın sabit bırakılması, Merkez Bankası'nın faiz politikasını sadeleştirme taahhüdüne uygun bir hareket olarak görülüyor.