Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Parasal genişlemenin dokuz ayı boyunca görülen tek şey Euro Bölgesi'nde bölgesel tahvil faizleriyle kredi notları arasındaki uçurumun genişlemesi oldu ve 2016 yılında farklı bir sonuç olmayabilir.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) hazine tahvillerini almak için bu yıl harcadığı 487 milyar euro (531 milyar dolar) borçlanma maliyetlerini rekor düşük seviyelere indirirken, kredi derecelendirme kuruluşlarının bölgenin en borçlu ülkelerine ilişkin görünümlerinin etkisi olmadı.

Yavaş büyüme ve politik riskin devam etmesiyle, finansal kriz sürecindeki not indirimlerinin bir çoğu henüz yukarı çekilmedi ve Portekiz gibi ülkeler, parasal genişleme uygunluğu için gerekli olan kredi notunu kaybetmenin eşiğinde duruyor.

Londra'da Fitch Ratings'den Ed Parker, “Hala önemli bir kredi riski mevcut. Euro Birliği'nin notlarında devam eden bir toparlanma var fakat tahvil faizlerinde gözlemlediğimizden daha ölçülü” dedi.

Aradaki kopukluk bölgenin karşılaştığı daha büyük sorunların bir belirtisi. Düşük finansal maliyetlerin bölge ülkelerine ekonomilerini yeniden şekillendirmeleri ve sosyal harcamaları kısmaları için alan tanırken, mevcut baskı hükümetleri sürdülemez bütçe açığı yolundan çıkardı.

Bu konuda Portekiz'in simgesel bir önemi var. Portekiz 10 yıl vadeli hazine tahvil faizi 2012'de gördüğü yüzde 18'den 2015 Mart'ta rekor düşük seviye olan yüzde 1.51 seviyesine geriledi. Buna rağmen Portekiz, dört kredi derecelendirme kuruluşunun sadece birinde 'yatırım yapılabilir' notuna sahip ve bu durum 2012^den bu yana değişmedi.