Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmeme kararın piyasalarda beklenmediğini belirterek "Piyasa kısa vadede olumsuz tepki verecektir" dedi.

Atakan konuya ilişkin olarak Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede "Merkez Bankası Fed sonrasında volatilitenin düşmesini, piyasanın bunu sindirmesini görmek istediğini söylüyor. Bu karar bugün kur üzerinde bir miktar etki yapabilir ancak sadeleşmenin gelecek ayda başlayacağına dair daha net ifadeler, piyasanın bozulmadan bir sonraki ayın yorumunu yapmaya başlamasını sağlayacak" diye konuştu.

Bugünkü toplantısında, faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeme kararı alan Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu kararında, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde gelecek toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini duyurdu.

TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu bankanın sadeleşme mesajına dikkat çekerek "Merkez Bankası yazdan beri verdiği mesajları bir ay ötelemiş görünüyor" dedi.

"Olumlu ayrışmak için sebep göremiyorum"

Yapı Kredi Yatırım'da Başyatırım Strejisti Murat Berk de bugünkü kararda Merkez Bankası'ndan bir normalleşme sinyali beklendiğini belirterek, "MB'nin bugünkü kararı enteresan, beklenen bir normalleşme sinyaliydi. Normalleşmenin önümüzdeki toplantıda olabileceğine dair bir atıf var. Fed sonrası gördüğümüz volatilitedeki düşüşün kalıcı olacağını düşünmüyorum. Önümüzdeki dönemde faizler yükseliş trendine girecek, MB'nin zaman kazanmaya yönelik adımı anlaşılabilir ancak olumlu ayrışmak için çok fazla sebep göremiyorum" dedi.

Murat Berk bir sonraki toplantıda da Merkez Bankası'ndan adım beklemediğini söyledi. Berk, "Şu anki şartlarda Merkez Bankası piyasalarda çok önemli değişiklikler olmazsa bu sistemde devam etmekte sakınca görmüyor" diye konuştu.

Nomura stratejisti olan Tim Ash e-mail yoluyla yaptığı açıklamada karar sonrasında Merkez Bankası'nın bağımsızlığına yönelik soruların yeniden artacağını söyledi.

"Kur tarafında bir miktar baskı oluşması muhtemel"

ALB Forex'ten e-mail yoluyla yapılan açıklamada Merkez Bankası’nın faizlerde bir değişiklik yapmamasının ilk yansımalarının olumsuz olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Fed’in faiz artırmasından sonra birçok ülkenin merkez bankaları para politikaları hamleleri yaparak uzun vadeli risklere karşı önlemlerini alırken, adımlarını Fed’e göre atacağını belirtmiş olan Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutmasında kur volatilitesinin düşmesi ve Fed sürecinin yumuşak bir geçişle atlatılmasının etkili olduğunu düşünmekteyiz.

Hali hazırda beklenilen 50 baz puanlık faiz artışı yapılmış olsaydı bile, fonlama maliyeti üzerinde etkisi olmayacağından dolayı bankalararası piyasa borçlanma maliyetlerinde ek bir olumsuzluk yaşanması beklenmemektedir. Fakat, kur tarafında bir miktar baskı oluşması muhtemel gözükmektedir" ifadelerine yer verildi.