Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD ekonomisi yılın 3. çeyreğinde tüketici harcamalarının etkisiyle %2 büyüdü.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre 3. çeyrekte daha önce %2.1 olarak açıklanan büyüme verisi %2'ye revize edildi. Bloomberg anketine katılan 76 ekonomistin tahmini GSYH'nin %1.9 artması yönündeydi.

Kişisel tüketim 3. çeyrekte %3 artış kaydetti, beklenti %2.9'du. Çekirdek PCE çeyreklik bazda %1.4 arttı, beklenti %1.3'tü. 

Büyümede bu hafif aşağı yönlü revizeye rağmen düşen petrol fiyatları ve iyileşen istihdamla hanehalkı harcamaları geçen çeyrekte talebin artmasında etkili oldu. Ancak yalnızca tüketici harcamalarıyla dünyanın en büyük ekonomisinin yavaşlayan global büyümeden etkilenmemesi zor görünüyor. Aşağı yönlü revizyonda stokların hafif artışının etkili olduğu belirtiliyor. 

ABD ekonomisi yılın ilk yarısında ortalama %2.3 büyümüş, 2014 yılının tamamında ise %2.4 oranında büyüme kaydetmişti.

TD Securities stratejisti Gennadiy Goldberg veri öncesindeki değerlendirmesinde tüketimin büyümeye sonsuza dek öncülük edemeyeceğini, ekonominin diğer alanlarının da büyümeyi desteklemesi gerektiğini kaydetti.

Talepteki ivmelenme Fed yetkililerinin yaklaşık 10 yıl sonra faiz artırması için gereken güveni oluşturmuştu. Başkan Janet Yellen Washington'daki basın toplantısında "Ekonomideki toparlanma henüz tamamlanmasa da iyi bir yol katetti" ifadesini kullanmıştı.

Fed politika yapıcılarının tahminleri bankanın gelecek yıl faizleri %1 yükselteceğine işaret ediyor.