Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD'de Çarşamba günü açıklanacak olan stok ve üretim verileri öncesi kazançlarını genişletirken, ABD gösterge petrolü Ocak ayından bu yana ilk kez Brent petrolünün daha üzerinde bir fiyattan işlem görmeye başladı.

Şubat vadelipetrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 0.9 değer kazanmasının ardından yüzde 1.2 kadar daha yükseldi. Bnret petrolü ile Batu Teksas petrolü (WTI) arasındaki fiyat farkı, ABD'nin bu ay 40 yıl sonra petrol ihracatına yönelik yasağın akldırılmasının ardından bu ülkedeki stokların eriyeceği beklentisi ile daraldı. ABD'de bugün açıklanacak olan resmi verilerin, peetrol stoklarının geçen hafta, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, 1.2milyon varil arttığını göstermesi bekleniyor. Öte yandan, arz verisini düşüş göstermesi öbgörülüyor.

Petrol, pazar payını korumak için Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu!nun (OPEC) bu ayın başında yaptığı toplantıda üretim kotasını kaldırma kararı almasının ardından arz fazlasının süreceği beklentisi ile, üst üste ikinci yılını da düşüşle geçmeye yöneldi. ABD geçen hafta, 40 yıldır süren petrol ihracat yasağını kaldırdı.

Singapur'da danışmanlık şirketi IHS Inc.'nin başkan yardımcısı Victor Shum, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "WTI'ın Brent ile aynı değere yaklaşması ve Brent'in uluslararası gösterge olması, dünyada aşırı arz olduğunu gösteriyor," dedi ve "Petrol fiyatları düşük kalmaya devam edebilir" şeklinde konuştu.

Şubat vadeli WTI, Nymex piyasasında, 42 sent yükselerek varil başına 36.56 dolara kadar çıktıktan sonra, Sydney saati ile 12:05'te 36.45 dolara geldi. Kontrat Salı günü 33 sent yükselerek 36.14 doalrdan kapandı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 41 altındaydı. Fiyatlar bu yıl yüzde 32 düştü.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 29 sent yükselerek varil başına 36.40 dolara ulaştı. Kontrat Salı günü yüzde 0.7 düşüşle 36.11 dolardan kapandı ve Temmuz 2004'ten bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Avrupa göstergesi Brent, ABD göstergesi WTI petrolünden 5 sent daha aşağıda işlem gördü.