Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de üç şirketin önümüzdeki günlerde tahvil geri ödemeleri için yeterli fona sahip olmadıklarına ilişkin açıklama yapması, zayıflayan ekonomi nedeniyle imalatçıların maruz kaldığı nakit sıkıntısıyla daha fazla şirketin yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceğini işaret etti.

Kuzeydoğu'da bulunan Henan bölgesi merkezli Henan Sanli Carbon Co.'nun Salı günü Chinamoney internet sitesinde beyan ettiğine göre, şirket 27 Aralık vadeli tahvillerini ödeyecek fona sahip değil. Aynı internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Doğu'da bulunan Jiangsu'da Huaian Jiacheng Hi-Tech Chemical Industry Co.'nun, 28 Aralık vadeli tahvillerinin anapara ve faiz ödemesini yapabilmek için yeterli nakitleri bulunmuyor. Jiangsu'da yer alan başka bir şirket olan Huaian Farun Chemical Co. ise, 28 Aralık vadeli tahvil ödemesini gerçekleştirememe nedeni olarak kapasite aşımı ve faaliyet zararını gösterdi.

Çin'de çeyrek yüzyıldır görülen en kötü ekonomik yavaşlama nedeniyle daha falza şirket borçlarını ödemekte zorluk çekiyor. Bu ayın başında, dökme demir üreticisi Sinchuan Shengda Group Ltd., bu yıl borç yükümlülüğünü yerine getiremeyen en azından yedinci Çin şirketi oldu. Devlet kontrolündeki çelik tüccarı Sinosteel ise bir tahvil ödemesini geçtiğimiz hafta üçüncü kez erteledi. Çin hükümeti bu hafta, şirketleri teknoloji ve ekipman konusunda destekleyeceğini ve 'yenilikçi finansal politikalarla' borçların ödenmesi konusunda yardımcı olacağını açıkladı.

China Securities Co. tarafından Pazartesi günü yayımlanan bir rapora göre, “Finansal riskten korunma 2016 yılında önemli bir politika hedefi olacak. Hükümetin kapasite aşımını düşürmek için mücadele etmesine rağmen finansal piyasalarda risk yükselecek. Dolayısıyla hem özel sektör hem de KİTlerde yükümlülüklerini yerine getirememe durumlarıyla karşılaşılacak” dedi.