Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong'da Bocom International Holdings'te Çin stratejisti Hao Hong'a göre, 1970'lerdeki petrol çöküşü, 1980'lerde Latin Amerika borç krizi, 1997'de Asya para birimlerinin çöküşü ve 2008'de küresel krizde ortak nokta dolar likiditesindeki düşüştü. Hong, önümüzdeki yıl Fed'in faiz artırımlarının yanısıra ABD cari açığında iyileşme ve dolarda güçlenme izleyeceğimizi ve bu durumun da Çin ekonomisinde borçluluğu yüksek olan şirketlerde gerilime neden olacağını söylüyor.

Hong "Geçmişte ABD cari açığında iyileşme yaşandığında ve buna doların güçlenmesi eşlik ettiğinde, dünyanın bir noktasında bir ekonomi bir çeşit krize sürüklendi. Fed sıkılaştırmasının baskısı ve dolayısıyla dolar likiditesinde eksiklik senaryosu öyle gözüküyor ki Hong Kong konut piyasası, Çin online bankacılık sistemi ve yüksek getirili şirket tahvillerinde ortaya çıkacak" dedi.

Yıllardır Asya'nın en karlı "carry trade" fırsatı olan yuan, 2015'te dolar karşısında yüzde 4.2 zayıfladı. Çin'in devlet tahvilleriyle ABD tahvilleri arasındaki fark son 5 yılın en düşüğüne gerilemişti. Çin'de son üç yılda hızla yabancı para cinsinden borçlanan şirketler şimdi de zarar etmemek için dolar alıyor. Çin'de naylon faturayla ihracat, sanayi metalleri alımları ve gizlenmiş bir yabancı yatırım şeklinde ülkeye giren sıcak para şimdi çıkışa yöneliyor.

Hong "Ülkeye carry trade yoluyla giren para kriz yolundaki kaldırım taşları oluyor. Geçtiğimiz bir kaç yılda, en önemli carry trade fırsatlarından biri, yuanın tek yönlü değer kazancını düşünerek dolar cinsinden korumasız borçlanmaktı. Şimdiyse, dolar cinsinden borcu olan şirketlerin borçlarını hızlı bir şekilde geri ödeyerek risklerinin en azından bir kısmını azaltmaya çalıştığını görüyoruz" dedi.

Yuan, dolar karşısında 2013'ten bu yana yüzde 13 güçlendi. Bu yıl yuanın değer kaybı neredeyse son 20 yılın en büyüğü olacak. Yuanın Sharpe rasyosu, 2010'dan bu yana süreçte, 22 gelişen piyasa ekonomisi arasında en yükseği oldu. Bu durum da, yuanın, yüksek getirili para birimleri satın alan yatırımcılar için çekiciliğini gösteriyor.


iResearch Consulting Group ve Hong'a göre online finansal hizmetler, Ekim itibariyle 54 milyar dolarlık hacmiyle Çin'de borçlanmanın son yıllarda güçlü arttığı alanlardan biri oldu. Bocom beklentilerine göre, Hong Kong'da 2009'dan bu yana iki kattan fazla artan konut fiyatları önümüzdeki üç ila altı ay arasında yüzde 20 düşebilir. Çin şirketlerinin dolar cinsinden tahvil ihraçları 2008'den bu yana her yıl yükselerek 2.4 milyar dolardan 2015'te 94 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi.