Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin ham petrol ihraç yasağını kaldırma kararının geç kaldığı, düşük petrol fiyatları yüzünden ABD'li üreticilerin avantajının azaldığı bildirildi.

ABD Kongresinin, geçen cuma günü ülke üzerinde yaklaşık 40 yıldır bulunan ham petrol ihraç yasağını kaldırma kararını değerlendiren uzmanlar, ihraç serbestliğinin, 11 yılın en düşük seviyesinde olan petrol fiyatları nedeniyle "geç gelen bir karar" olduğunu belirtti.

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Amerikan Güvenlik Projesi adlı düşünce kuruluşunun enerji uzmanı Andrew Holland, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihraç yasağının "eski" ve "çağ dışı" olmasına rağmen, yasağın kaldırılmasında geç kalındığının altını çizdi. Holland, "Bu yılın şubat ayında, küresel olarak en yaygın kullanılan Brent türü petrolün varil başına fiyatı, ABD türü ham petrolün (WTI) fiyatından yaklaşık 11 dolar yüksekti. Şimdi bu fark varil başına 2 dolara kadar hatta daha aşağılara düştü ve bu nedenle ABD'li petrol üreticilerine olan avantajı azaldı" diye konuştu.

Küresel petrol piyasasında arz fazlası bulunduğuna işaret eden Holland, "ABD'nin petrol ihracının bir anda çok hızlı artacağını zannetmiyorum. Kanada, Meksika, Latin Amerika ülkeleri ve biraz da Avrupa'ya ham petrol ihracı olabilir. Ancak, petrol fiyatları yükselinceye kadar ABD'nin günlük ortalama 450 bin varillik ham petrol ihracı aynı seviyelerde seyredecek" değerlendirmesinde bulundu.

'OPEC ile rekabet zor'

ABD'nin Houston Üniversitesi enerji ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs de "ABD'li petrol üreticilerinin, varil başına üretim maliyetleri çok düşük olan OPEC ülkeleriyle küresel piyasada rekabet etmesinin zor" ifadesini kullandı.

Hirs, ABD'nin ham petrol ihracının artması için Brent türü petrolle olan fiyat farkının artması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Brent'in yükselmesi için OPEC ülkelerinin ham petrol arzını kısması gerekiyor. Ancak, OPEC, ABD gibi kartel dışındaki üreticileri pazar dışına itmek istediği için son 3 toplantısında toplam üretim kotasını azaltmama kararı almıştı. Bu durumda ABD'li üreticilerin küresel olarak rekabet edebilmesini nasıl bekleyebiliriz? ABD'de petrol üretim maliyetleri OPEC ülkelerine göre çok daha fazla."

ABD'nin daima ham petrol ithal eden bir ülke olacağına inandığını dile getiren Hirs, ülkenin ihraç ettiği her bir milyon varillik ham petrol için bir milyon varil petrol ithal etmesi gerektiğini savundu ve fiyatların yükselmeden ABD'li üreticilerin petrol ihracını artırmasının karlı olmayacağını kaydetti.