Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskı nedeniyle Rus rublesindeki değer kaybının devam etmesi bekleniyor.

Dünya piyasalarında Brent petrolün varil fiyatının 36 dolar düzeyine kadar gerileyerek son 11 yılın en düşük seviyelerine inmesi nedeniyle ruble de salı günü Moskova Borsası kapanışında dolar karşısında 71,14'ten işlem gördü.

Merkezi Moskova'da bulunan Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Yüksek Lisans Programı Direktörü Oleg Shibanov, rublenin seyrini AA muhabirine değerlendirdi.

Shibanov, petrol fiyatlarındaki düşüşün duracağına dair şu anda bir işaret olmadığına dikkati çekerek, "Bu nedenle rubledeki düşüşün de devam etmesini bekliyorum" dedi.

Petroldeki değer kaybı nedeniyle Rusya'nın büyük bir bütçe açığı ve buna paralel, rublenin daha da güçsüzleşme riskleriyle karşı karşıya kaldığının altını çizen Shibanov, "Yine de petrol fiyatlarındaki düşüşe oranlandığında rublenin az da olsa belirli bir direnç gösterdiğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Rusya'daki sermaye çıkışının ise bu yıl beklendiği kadar kötü olmadığını savunan Shibanov, "Bu yıl Rusya'dan sermaye çıkışı 50 milyar dolar civarında gerçekleşti. ABD Merkez Bankasının (Fed) son bir yıldır beklenen faiz artırım kararı nedeniyle önümüzdeki yıl bu rakamda önemli bir artış beklemiyorum. Şu anda Rusya için en büyük sorun petrol fiyatları. Eğer petrol, varil başına 25 dolara düşerse o zaman gerçekten endişelenmemiz gerekecek" diye konuştu.

"Enerji ve yaptırımlar, Rusya'daki asıl sorun"

Moskova Devlet Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Buklemishev ise Rusya'nın, enerjide batı ülkelerindeki müşterilerini kaybediyor olmasının ve yaptırımların, Rus ekonomisini zora sokmaya devam ettiğini vurguladı.

Fed'in faiz artırımı kararının Rusya'da önceden fiyatlandığı için rublenin fazla bir değer kaybetmediğini iddia eden Buklemishev, "Ancak Fed'in faiz artırmaya devam etmesi halinde küresel getiri ve risk sistemleri yeniden yapılandırılacak" görüşünü de paylaştı.