Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Ham petrol fiyatları, ABD'de petrol stoklarının düştüğünü ve petrolsondaj kulesi sayısının azaldığını gösteren verilerin ardından yükselirken, enerji sektörü hisseleri, gelişen piyasa hisse senetlerindeki yükselişlere öncülük etti. ABD dolarının seyrini gösteren endeks düşüşünü beşinci güne taşıyarak, Nisan ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yükselişini dördüncü güne taşıdı ve bir ayı aşkın sürenin en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Dolar euro karşısında kayıplarını genişletirken, Hindistan, Güney Kore ve Polonya'da hisse senetleri değer kazandı. Avrupa hisse senetleri düştü ve ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Stoxx Europe 600 Endeksi hisse senetlerinin toplam işlem hacmi, Noel tatili nedeniyle, son 30 günün ortalamasının yüzde 80 altındaydı.

Petrol, aşırı arzın ABD göstergesi WTI fiyatlarının 21 Aralık2ta 2008'den bu yana en düşük seviyesine indirmesinin ardından Nisan ayından bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Düşen emtia fiyatları küresel enflasyon görünümünü baskı altına aldı ve bu durum, tüketici fiyatları enflasyonunun ABD ve Avrupa'da merkez bankalarının hedefinin altında kalma riskini daha da güçlendiriyor.

Bangkok'ta SCB Securities Co. yatırım stratejisti Isara Ordeedolchest, "Petrol ve emtia fiyatlarındaki ralli güveni kayda değer bir şekilde yükseltti," dedi ve "Bu, fon çıkışlarından ve zayıf emtia fiyatlarından büyük yara alan piyasaalar için, tatil öncesi, olumlu bir gelişme" şeklinde görüş bildirdi.

22 ham maddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi, Londra saati ile 10:26'da yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Endeks, geçen hafta 16 yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, 2008'den bu yana en hızlı yıllık kaybına ilerliyor. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.2 yükselişle varil başına 37.59 dolara çıkarken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

(14:05'te güncellendi)