Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigroup Baş Ekonomisti Willem Buiter'a göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB), uygulayacağı aşırı genişlemeci para politikalarının dahi ekonomik faaliyet ve enflasyonu canlandıramayacak kadar tehlikeli bir noktaya çok yakın olabilir.

AMB Başkanı Mario Draghi, bu ay New York'taki bir konuşmasında, Euro Bölgesi'nde yüzde 2'nin hemen altında bir enflasyona ulaşmak için alacakları tedbirlerin sınırının olamayacağını söylemişti. Enerji ve gıda fiyatlarındaki volatiliteyi hesaba katmayan çekirdek enflasyon bu yıl yıllık bazda yüzde 1 seviyesinde artış gösterdi.

Draghi'nin bu konuşması akıllara 2012 Temmuzu'nda meşhur "euroyu korumak için her ne gerekirse yapacakları" vaadini getirdi. Sınırsız parasal genişleme taahhüdü Euro Bölgesi borç krizinde, devlet tahvil faizlerini düşürmek ve finansal piyasaları sakinleştimeye yardımcı olmak için bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Willem Buiter müşterilerine gönderdiği bir notta, AMB'nin, merkezi konumu ve limitsiz para basabilme becerisi nedeniyle finansal sistemde gerginliği azaltma amacı doğrultusunda hareket ettiğini söylüyor.

Buiter, notunda, "Finansal piyasalar düzensiz ve işlevsiz oldukları zaman, ve fonlama likiditesiyle beraber piyasa likiditesi de azaldığında, merkez bankası, kendine has, istediği miktarda ve sıfır marjinal maliyetle likidite sunma yetkisiyle günü kurtarabilir" yazdı.

Buiter'e göre, Fed'in yapmış olduğu ve AMB'nin şimdilerde uyguladığı yüksek miktarda varlık alımları, kesinlikle varlık fiyatlarını yukarı çekiyor ve tahvil faizlerini aşağı yönlü baskılıyor. Ancak, AMB'nin bu yolla ekonomik büyümeyi ateşlemeyi sağlayabilecekleri aynı derecede net bir konu değil, özellikle de AMB'nin politika faizi tarihi düşük seviyelerdeyken.

Citigroup notunda "AMB'nin ek politika tedbirleri muhtemelen varlık fiyatlarını biraz daha yukarı çekebilir, ama şu andaki görünüm kolay görevlerin zaten tamamlandığını gösteriyor. Toplam talebi destekleyerek sürdürülebilir bir şekilde enflasyon hedefine ulaşmak için sadece AMB'nin bilanço büyütmesi,yetersiz kalabilir" dedi.