Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'li hisse senedi yatırımcıları, faiz artırımının olumsuz etkilerinin ardından çareyi buldu.: Petrol fiyatlarındaki toparlanma.

Standard & Poor's 500 (E&P 500) Endeksi, tatil nedeniyle kısalan haftada yüzde 2.8 yükseldi ve Fed'in 16 Aralık'ta 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmesinin ardından kaybettiği 12 puanın tümünü geri aldı. Endekste enerji üreticileri, yüksek petrol fiyatlarının bu yılın en fazla darbe alan sektörünü desteklemesinin etkisi ile, son 3.5 günde yüzde 4.6 ralli yaptı ve Ekim'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Dolar Cuma günü yen karşısında üç günlük kaybını korudu.

Ham petrol fiyatlarındaki ralli emtia grubunda Ekim ayından bu yana en büyük çaplı yükselişe öncülük etti. ABD'de tüketici harcamalarının geçen çeyrekte ekonomiyi desteklediğini gösteren veri, faiz artırımına karşın büyümenin hızlanacağına ilişkin iyimserliği artırdı. Bu, hisse senetlerinin küresel büyümenin pek de iyi gitmediği bir ortamda, Fed'in faiz artırımına başlamasının ardından önceki hafta görülen en büyük iki günlük düşüşün ardından bir dönüm noktası oldu.

Gradient Investments Group kıdemli yatırım analisti Mariann Montagne, "Petrol fiyatlarında bir miktar artış gördük, bu nedenle insanlar belki de bu fiyatlardan piyasaya biraz para koymak istemiş olabilirler," dedi ve "Fed'in faiz artırımı bize durumun iyi gitmekte olduğunu ve ekonominin faiz artırımı ile başa çıkabileceğini söyledi. İstihdam verileri iyileşiyor ve ekonomi iyileişiyor" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi bu hafta 55.44 puan ile Kasım ayından bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirerek 2,060.99 puana çıktı ve bu yılki kayıplarını geri aldı. Ancak endeks halen Mayıs ayında gördüü rekor seviyenin yüzde 3.3 altında. Dow Jones Endeksi ve Nadaq Bileşik Endeksi'nin her ikisi de yaklaşık yüzde 2.5 yükseldi ve 20 Kasım'dan bu yana en iyi haftalık kazançlarını gerçekleştirdi. Dolar yen karşısında fazla değişmeyerek, Tokyo saati ile 0725'te 120.39 seviyesinde kaldı.