Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Elektrikte serbest tüketici olabilme limiti düşürüldü

Elektrikte serbest tüketici olabilme limiti düşürüldü

EPDK, elektrikte serbest tüketici olabilme limitini yıllık 3 bin 600 kilovatsaate düşürdü

Giriş: 25 Aralık 2015, Cuma 11:18
Güncelleme: 25 Aralık 2015, Cuma 11:19

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) elektrikte serbest tüketici olabilme limiti 4 bin kilovatsaatten 3 bin 600 kilovatsaate düşürüldü.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararla gelecek yıl serbest tüketici sayısının artması bekleniyor.

Karara göre gelecek yıl 3 bin 600 kilovatsaatin üzerinde elektrik kullanan tüketiciler, elektrik satın alırken sahip oldukları sözleşme serbestisiyle tedarikçilerini kendileri belirleyebilecek ve tedarikçileriyle imzalayacakları ikili anlaşma kapsamında daha uygun fiyattan yararlanabilecek.

İlgili mevzuata göre ikili anlaşmalar, gerçek ve tüzel kişiler arasında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, elektrik enerjisi veya kapasitenin alınıp satılmasına ilişkin yapılan ve Kurul onayına tabi olmayan ticari anlaşmaları ifade ediyor. Öte yandan, Kurulun düzenlemesine tabi olmayan bu ikili anlaşmaların şartlarını taraflar serbestçe belirleyebiliyor.

Aylık yaklaşık 120 liralık faturaya karşılık geliyor

Kurul kararının Resmi Gazete'de yayımlanması ve yürürlüğe girmesiyle, aylık yaklaşık 120 lira ve üzeri elektrik faturası ödeyenler serbest tüketici olmak için başvurma hakkına sahip olacak.

Rekabetin artırılmasının amaçlandığı uygulama ile serbest tüketiciler, üretim lisansı veya tedarik lisansı sahibi tüzel kişilerden elektrik enerjisi satın alabiliyor. EPDK'nın geçmişte yaptığı düzenlemelerle elektrik tüketicileri, serbest tüketici olmaları halinde GSM operatörü değiştirir gibi tedarikçi değiştirebiliyor.

Tüketicilerin tedarikçi değiştirme süreçlerinin kolaylaştırılmasıyla, hem tüketicilerin haklarının korunması hem de tedarikçiler arasındaki rekabetin arttırılması amaçlanıyor.

Tüketiciler nelere dikkat etmeli?

EPDK yetkilileri, tüketicilerin kendilerine sunulan sözleşmeleri detaylı bir şekilde incelemesinin çok önemli olduğunu, fiyatı etkileyen parametrelerin, varsa sözleşme süre taahhüdü ile fesih ve tazminat maddelerinin mutlaka okunması, sözleşmenin bir nüshasının tedarikçilerden imza aşamasında istenmesi ve ileride çıkabilecek ihtilaflar için saklanması gerektiğine dikkati çekiyor.

Türkiye'de serbest tüketici limitinin her yıl düşürülerek daha rekabetçi ve liberal bir elektrik piyasası oluşturulması amaçlanıyor, gerekli düzenlemelerin ve yatırımların yapılmasının ardından bu limitin zamanla sıfırlanması ve tüm elektrik tüketicilerinin serbest tüketici olması planlanıyor.