Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:40'ta güncellendi)

Çin hisse senetleri, Borsa kotasyon rejiminde değişikliğe hazırlanılması ve yaz döneminde hisselerin değerinde 5 trilyon dolarlık bir erimeye neden olan satış dalgası sırasında koyulan hisse satış yasağının süresinin dolmasına az kalması ile birlikte, gelişen piyasa hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, petrol Ağustos ayından bu yana en hızlı haftalık kazancını gerçekleştirmesinin ardından fazla değişmedi.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi Aralık ayı kazancını geri verdi. Bu hareketler, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin son altı gündek ilk düşüşünü gerçekleştirmesine yardımcı oldu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ham madde ve enerji şirketlerinin hisselerinin tatil nedeniyle kısalan haftada endeksin yüzde 2.8 yükselmesine destek olmasının ardından dalgalı seyretti. Batı Teksas petrolü (WTI) geçen hafta ABD'de stokların ve aktifpetrol sondaj kuyusu sayısının azalmasının etkisi ile yüzde 9.7 sıçramasının ardından haftaya zayıf tonda başladı. Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere'de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı.

Yatırımcılar, Çin şirketlerinde yüzde 5 ve daha fazla paya sahip hissedarların hisse satışlarına getirilen altı aylık yasağın sonuna gelinmesinin bir satış dalgası getirebileceği ve ilk halka arzlara yönelik reformların borsaya yeni şirketler getireceği ve bunun da mevcut hisselere olan talebi seyrelteceği endişeleri ile birlikte tedirginler. Bununla birlikte, Pazar günü açıklanan verinin Çin'de sanayi kesimi karlarının geçen ay düştüğünü göstermesi ve Çin'in üçüncü büyük mobil telefon operatörünün başkanının yolsuzlukla suçlanması da tedirginliği artırdı.

Hong Kong'da Mirabaud Asia Ltd. işlem direktörü Andrew Clarke, "Yatırımcılar Çin'de azalan karlardan ve süregelen yolsuzluk soruşturmalarından hoşlanmıyor," dedi ve "Yeni yıl öncesi yükü hafifletmek için çok sebep var ve yeni pozisyon açmak için neden yok. Bu durum piyasadaki hareketlerin abartılı olmasına neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Geçen hafta petrol fiyatlarında görülen sıçrama, düşen şirket karlarının küresel hisse senedi endekslerini aşağı çekeceği ve yatırım yapılabilir nota sahip olmayan tahvillerde güçlü satışlar getireceği endişelerinin olduğu sektörde baskının azalmasına neden oldu. S&P 500 Endeksi geçen hafta, Fed'in 16 Aralık'ta yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmesinin ardından kaydettiği zararların büyük bölümünü geri aldı. Japonya'da, Cuma günü açıklanan ve hafif bir artış gösteren enflasyon verisinin ardından, perakende satışlar ve sanayi üretimi Kasım ayında beklenenden daha fazla düştü.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. refah yönetimi bölümü başkan yardımcısı Vasu Menon,"2016 için, görünüm daha az belirsiz olacak ve yatırımcılar, Fed'in faiz artırım hızına ilişkin daha fazla açıklığın rahatlığını yaşamalı," dedi ve "Hisse senedi piyasaları muhtemelen, en azından 2016 yılının ilk yarısında volatil kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.6 ile 27 Kasım'dan bu yana en büyük düşüüşnü gerçekleştirdi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1 düşerken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri yüzde 1.7 geri çekildi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.4 düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 08:22'de fazla değişmedi. S&P 500 endeks vadeli kontratları kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi de fazla değişmedi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.7 değer kaybetti. Spot altın yüzde 0.3 düştü.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü itibariyle beş gün art arda zayıfladıktan sonra yüzde 0.1 arttı.

(12:40'ta güncellendi)