Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ambargo kararıyla ilgili, "Bu ambargolar iki halkın da yararına değildir. Rusya'nın daha fazla ve pahalı sebze ve meyve yemesine neden olmaktadır. Umuyorum ki uzun süreli devam etmez" dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın tavrını devam ettirmesi halinde Türkiye'ye vereceği etkinin tahmin edileceğinden daha az olacağına inandığını söyledi.

1 Ocak itibarıyla Rusya'nın uygulamayı düşündüğü ambargonun 24 Kasım'dan 1 Aralık'a kadar yaşanandan daha fazla olmayacağını dile getiren Tüfenkci, "Çünkü hükümetimiz alternatif pazarlarda gerek sebzenin başka pazarlara yönlendirilmesi, gerekse üreticilerimizin bir şekliyle desteklemesi noktasında gerekli tedbirleri almış durumdayız. Şunu da ifade etmek istiyorum; bu ambargolar iki halkın da yararına değildir. Rusya'nın daha fazla ve pahalı sebze ve meyve yemesine neden olmaktadır. Umuyorum ki uzun süreli devam etmez" diye konuştu.

Türkiye'nin Rusya'ya ticaretinde son yıllarda zaten bir düşüş yaşandığını belirten Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Bizim Rusya ile olan ticaretimize baktığımızda 2015 yılında 2014 yılına göre kriz olmasa dahi yüzde 38 yüzde 40 bir düşüş var. Düzenli olarak her ay biz Rusya'ya ihracatımızda düşüş yaşamışız. Krizl 24 Kasım'dan aralık ayının 30'una kadarki zaman dilimine baktığımızda bize etkisi yine yüzde 38 civarlarında artı bir düşüş olmuş. Bununla da çarpan etkisiyle esas reel anlamda yüzde 11 veya 11,8 gibi düşüş oluyor. Ekonomimizin büyüklüğüne baktığımızda çok da büyük oranda bizleri etkilemeyeceğine inanıyorum. Tabii biz hükümet olarak en kötü senaryoya da çalıştık, orta senaryolara da çalıştık. Dolayısıyla buna hazırlıklıyız. Gerekli tedbirleri almış durumdayız. Bir kez daha yine tekrarlıyorum; krizin uzamaması gerekir."

Bakan Tüfenkci, Türkiye'den Rusya'ya giden ve dönen sebze ve meyvelerin fazla olmadığını vurgulayarak, "Rusya'dan dönen sebze ve meyvelerimizin şu anda tır, kamyonları fazla bulunmamaktadır. Çünkü krizin ilk günlerinde bu hissediliyordu. Şimdi ya bağlantı kurulmuyor ya da kapıdaki zorluklar nedeniyle yaş sebze ve meyve ihracatçılarımız beyanname iptaline gidiyorlar. Bu da sanıldığı kadar yüksek bir oran değil" ifadelerini kullandı.

Üreticiler açısından alınabilecek tüm tedbirleri aldıklarını kaydeden Tüfenkci, üreticilerin de hükümet olarak aldıkları tedbirlerden memnun olduklarını ve bu memnuniyetlerini kendilerine ifade ettiklerini aktardı.

"Rusya ile enerji krizi yaşanmayacağına inanıyorum"

Tüfenkci, Türkiye'nin enerji konusunda gerekli tedbirleri aldığını ifade ederek, "Doğalgazla ilgili Enerji Bakanlığımız gerekli girişimlerde bulundu ve kısa, orta ve uzun vadeli tedbir ve senaryolarını çalıştı. Dolayısıyla kısa vadede bir kriz olacağına inanmıyorum. Çünkü hem Avrupa Birliği hem uluslararası anlaşmalar gereği bunun kısa vadede mümkün olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla yakın zamanda Rusya ile enerji krizi yaşanmayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Güneydoğu'daki terör operasyonlarına da değinen Bülent Tüfenkci, Habur Sınır Kapısı'nın geçici olarak kapatılması dolayısıyla burada tırların beklediğini anımsattı. Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Sadece tırların beklediği kapı Habur Sınır Kapımız. O da PKK terör örgütüyle yapılan mücadele neticesinde İçişleri Bakanlığımızın, Valiliğimizin almış olduğu güvenlik tedbiri nedeniyle bu tedbirler uygulanıyor yoksa kapı olarak açık ancak Şırnak Valiliği izin vermediği için Kuzey Irak'ta bekleyen tırların içeriye girişine izin verilmiyor. Tır parkında bekleyen tırların Irak'a yönelik ihracatında bir sıkıntı görülmemektedir."