Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin'in fay hatları: Türbülans 2016'da nerede başlayabilir?

Çin'in fay hatları: Türbülans 2016'da nerede başlayabilir?

Çin'de tüketim destekli büyümeye geçişin 2016'da ekonomi üzerinde sert etkileri olabileceğine dikkat çekiliyor

Giriş: 29 Aralık 2015, Salı 09:12
Güncelleme: 29 Aralık 2015, Salı 11:07

Çin'de liderler, büyümeyi, yatırımlara dayanmaktan uzaklaştırıp, daha fazla tüketim ve hizmetlere dayanır hale getirerek yeniden yapılandırmaya çalışırken, kaldıracı azaltmaya çalışıyorlar.

Basit görünüyor. Ancak bu geçişin 2016'da büyümede keskin bir düşüşü tetikleme riski var. Bloomberg'e değerlendirmelerde bulunan ekonomistler ve analistlere göre, sermaye çıkışlarının hızlanması, bankaların kötü kredilerinde büyümeye yol açabilecek şirket temerrütleri ya da gölge bankacılık sektöründe artan türbülansla halinde, durum daha da kötüye gidebilir.

Uzmanlar böyle sonuçlar beklemiyor, ancak bunları, büyümede düşüşü ya da finans sisteminde sistemik riski tetikleme potansiyeline sahip alanlar olarak gösteriyor.

Kur Türbülansı

Hong Kong'da Macquarie Securities Ltd. Çin ekonomisi başkanı Larry Hu, "Dolardaki güçlenme, 2016 yılı için en büyük belirsizlik, zira bu sermaye çıkışarını etkileyecek, deflasyonist baskıları artıracak, şirket karlarında ve ekonomik büyümede etkili olacak" dedi.

Çin siyadeti ve finansı üzerine çalışan, University of California at San Diego profesörlerinden Victor Shih, "Doların güçlenmesi, dolar borcu olan içerideki firmaların daha yüksek tutarlı geri ödeme baskısı ile karşılaşmasına neden olurken, merkez bankasının değer kaybını yumuşatmak için daha fazla rezerv harcamasına yol açacak ve bunun sonucu, para arzı daralcak ve bankaların kredilerini çevirme yetenekleri sınırlanacak" dedi.

Shih, "Çin'de akademik ekonomistler halihazırda,hızlı ve maksimum devalüasyona karşılık yumuşak devalüasyonun yararlarını tartışıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Hızlanan Çıkışlar

Hong Kong'da Asia-Analytica Research idari direktörü Pauline Loong, "Gelecek yıl hükümet için en büyük baş ağrısı hızlanan sermaye çıkışları olacak," dedi ve "Ve, bu yıl hisse senetlerinin kurtarılması ile yapılan gibi, yanlış sinyaller vererek durumun daha da kötüleşmemesinin sağlanması olacak" şeklinde konuştu.

Bloomberg'in hesaplanan sermaye çıkışları göstergesi, yalnızca son dört ayda yarım trilyon dolardan daha fazla bir paranın ülkeden çıktığını işaret ediyor.

Loong, çıkış baskılarının politika oluşturmayı daha karöaşık hale getirdiğini söyledi ve "Eğer merkez bankası ekonomiyi desteklemek için faizi düşürürse, dolar varlıkları daha da çekici hale gelecek; eğer yuanı desteklemek için döviz piyasalarına müdahale ederse, ihracat zarar görecek; eğer sermaye kontrollerini sıkılaştırırsa, insanlar çok geç olmadan kaçmaya çalışacak" değerlendirmesinde bulundu.

Loong, "Beijing iki arada bir derede kaldı" dedi.

Boş Konutlar

Hong Kong'da UBS Group AG baş Çin ekonomisti Wang Tao, "Ekonomi için en büyük aşağı risk şu; konutta arz fazlasının absorbe edilmesi daha da derinleşirse ve daha uzarsa, bu durumun sanayi üretimi ve yatırımlar üzerinde zincirleme etkisi olabilir," dedi ve "Politika desteğinin eksikliği durumu daha da kötüleştirebilir" şeklinde konuştu.

Wang Tao, "Her biri, zayıf reel sektör aktivitesinde negatif geri besleme döngüsünü artrabilir, deflasyonist baskıları kötüleştirir ve borç yükünü artırır. Hepsi birlikte daha büyük çaplı sermaye çıkışına ve finans piyasası volatilitesine neden olur" dedi.

Temerrütler, Krediler

Beijing'de Conference Board ekonomisti Andrew Polk, "2016 yılında ekonomik sarsıntıların hepsi bankalarla, bankalarla, bankalarla ilgili olacak." dedi.

Polk, "Temerrütler ve yakında gerçekleşecek temerrütlerin arttığını göreceğiz," dedi ve "Özel sektör üzerindeki baskı, bankacılık sisteminin risklerinin olduğu yerde olacak ve bu arttıkça, arttıkça, artıyor. Sanayi sektöründe karlar kötüleşmeye devam ediyor ve zararla çalışan çok daha fazla şirket olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Polk, bir noktada, daha küçük çaplı kentin bir ticari bankasının muhtemelen batacağını söyledi ve sorunun, bu bankanın gözlerden uzak bir şekilde sakince mi kurtarılacağı ya da resmi olarak batmasına mı izin verileceğinde olduğunu sözlerine ekledi.

Gölge Bankacılık

Hong Kong'da Natixis SA'nın şef Asya Pasifik ekonomisti Alicia Garcia Herrero, "Gölge bankacılık sektöründe sorunlar gelecek yıl, liberalize edilmiş mevduat faizlerinin tasarruflar için rekabeti yoğunlaştırması ve bu bankaların sermaye çıkışlarına aracılıktaki rollerinin ellerinden alınmasının yatırım ürünlerinden çıkışları tetiklemesi ile birlikte neredeyse somut hale gelecek" dedi.

Baz Durum

Yukarıda senaryolardan hiçbiri olmazsa bile, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Çin ekonomisinde büyümenin 2016'da yüzde 6.5'e yavaşlaması bekleniyor. Daha hızlı düşüşü önlemek için, politika yapıcılar birden fazla fay hattı üzerinde hareket etmeli.