KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, emtia üreticisi ülkelerin paraları ile birlikte, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile değer kaybetti. Ülke içinde işlem gören Çin varlıkları ile ülke dışında serbestçe işlem görenlerin fiyatları arasındaki fark açıldı ve bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlamadan kaynaklanan zorlukların altını çiziyor.

ABD endeks vadeli kontratları, yılın son tam işlem gününde, düşük işlem hacmi ile birlikte geriledi ve 2002'den bu yana en güçü Araşık ayı kaybını daha da genişletti. Hisse senetleri, petrol fiyatlarının ABD'de geçen hafta stokların arttığını gösteren veri ile birlikte, geçen haftaki rallinin ardından geri çekilmesinin de etkisi ile değer kaybetti. Rus rublesi, Norveç kronu ve Güney Afrika randı, emtia para birimlerindeki gerielemey öncülük etti. Serbest işlem gören offshore yuan, konu ile doğrudan alakası olan kaynaklara göre, Çin'in en az iki yabancı bankanın sınır ötesi işlem yapmasını askıya almasının ardından beş yılın en düşük seviyesine indi.

Tokyo'da SMBC Nikko Securities Inc. yatırım enformasyondan sorumlu genel müdür Chihiro Ohta, "Petrol fiyatları ile birlikte hareket etmeye devam edeceğiz," dedi ve "Gelecek yılın ilk üç ayında ya da ilk yarısında da, bunun farkında olmayı sürdüreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetleri, Çin ekonomisindeki zayıflamanın emtia fiyatlarının son yedi yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesine yardımcı olması ile birlikte, 2011'den bu yana en keskin yıllık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor ve bu hisseler bugün de aşağı yönde hareket etti. Bloomberg Emtia Endeksi 2015 yılında yaklaşık yüzde 25 düşerken, Bank of Americ Merrill Lynch Endeksi'ne göre, küresel tahviller yüzde 2.7 kaybetti. S&P 500'ün Salı günkü rallisi ile birlikte, ABD hisseleri 2015 yılında yüzde 1 yükseldi.

Petrol düştü ve ABD hisse senetlerinin 2015 yılında tekrar artıya geçmesine yardımcı olan Salı günkü kazancının önemli bir bölümünü geri verdi.

Hong Kong'da Shenwan Hongyuan Group Co.satış işlemleri müdürü William Wong, "Çin piyasası yılın ilk yarısında, büyümenin daha da yavaşlayacak olması ile birlikte, muhtemelen volatil seyredecek ve yuanın zayıflaması bekleniyor," dedi ve "H grubu hisse senetleri, Fed'in faiz artırımının Hong Kong ekonomisini ve aynı zamanda piyasa bekleyişlerini daha fazla etkileyecek olmasından dolayı kırılgan" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de dün açıklanan tüketici güveni ve konut fiyatları verileri, dünyanın en büyük ekonomisinin güçlenmeye devam ettiğini gösterdi ve bu durum, Salı günü doların ve Hazine tahvillerinin fazlerinin yükselmesine yardımcı oldu. ABD'de bugün askıda konut satışları verisi açıklanacak.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:41'de yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu.

(15:15'te güncellendi)

 

Advertisement