TAV/Şener: TAV, 2015'i 110 milyon euro yatırımla kapatacak
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, ""TAV, 2015'i 110 milyon euro yatırımla kapatacak" dedi
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, bu yılın 9 aylık döneminde 58 milyon euro tutarında yatırım yaptıklarını belirterek, "Bu rakamın sene sonunda 110 milyon euroya ulaşmasını bekliyoruz" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Şener, 2015 yılında yatırımlar açısından oldukça iyi performans sergilediklerini vurguladı.
Şener, 7 ülkede 14 havalimanı işlettiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:
"2015'te işlettiğimiz havalimanı sayısında bir değişiklik olmadı. Bununla birlikte TAV Grubu olarak hizmet verilen havalimanı sayısını 70'e çıkarmayı başardık. ATÜ, BTA, TAV İşletme Hizmetleri ve TAV Bilişim hizmet şirketlerimizle bu sene de farklı havalimanlarında faaliyete başlayarak operasyon ağımızı genişlettik.
2015 yılının 9 ayında 58 milyon avro tutarında yatırım yaptık. Bu rakamın sene sonunda 110 milyon euroya ulaşmasını bekliyoruz. Söz konusu yatırımların geri dönüşü konusunda hedeflediğimiz sonuçları tutturduk. Ciromuzu geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 12 artırarak seneyi kapatmayı hedefliyoruz. 9 aylık mali tablolara göre ciromuz 822 milyon euro ile geçen senenin yüzde 14 üzerinde gerçekleşti."
"20 yıl boyunca dünya ortalamasının üstünde büyümemiz bekleniyor"
Şener, 2016 yılına ilişkin farklı bölgelerdeki yatırım imkanlarını değerlendirdiklerini aktardı.
TAV Havalimanları bünyesinde işlettikleri havalimanı portföyünün, büyük çoğunlukla dünya ortalamasının çok üstünde büyüyen coğrafyalara dağılmış dengeli bir portföy olduğunu dile getiren Şener, şöyle konuştu:
"Bunun yanında yeni operasyonlarla şirket portföyünü genişletmek de TAV DNA'sının önemli bir parçası. Bu iki büyüme inisiyatifimize 2014 yılında hizmet şirketlerimizin grup dışında büyümesini de ekledik ve böylece üç sacayağı üstünde büyümeye devam edecek bir yapı oluşturduk. Şirket portföyünün büyütülmesi için satın almalar gibi henüz kullanmadığımız araçlar da kullanabiliriz. Özellikle Asya Pasifik, Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki fırsatları yakından takip ediyoruz.
TAV Havalimanlarının başta Türkiye olmak üzere faaliyet gösterdiği coğrafyada, tüm sektör oyuncuları tarafından önümüzdeki 20 sene boyunca dünya ortalamasının üstünde büyümesi bekleniyor. Bu nedenle gerçekleşmeler bizim beklentilerimizle uyumlu. Sene başında Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kar'da (FAVÖK) yüzde 12-14, net karımızda da yüzde 5-10 büyüme bekliyorduk, bu beklentilerimizi koruyoruz."
"400 milyondan fazla yolcuya hizmet veriyoruz"
Türkiye genelindeki havalimanlarında 2015 yılı 11 aylık dönemde toplam 170 milyona yakın yolcuya hizmet verildiği bilgisini paylaşan Şener, yıl sonunda bu sayının yaklaşık 185 milyon olmasının beklendiğini dile getirdi.
Şener, dünya geneli yolcu sayısının ise 6,7 milyar civarında olduğuna dikkati çekerek, "TAV olarak yurt içinde ve yurt dışında işlettiğimiz havalimanlarında 2015 yılını 102 milyon yolcunun biraz üzerinde tamamlamayı planlıyoruz. TAV'ın işlettiği 14 havalimanında hizmet verdiği 102 milyon yolcuya ilaveten ATÜ, BTA, TAV İşletme Hizmetleri, Havaş ve TAV Bilişim Hizmetleri servis şirketlerimizle içinde olduğumuz diğer havalimanları üzerinden 400 milyondan fazla yolcuya direkt veya dolaylı hizmet veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Rus uçağının düşürülmesi, sezonluk charter uçuşların azalmasına yol açabilir"
Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi ile iki ülke arasındaki ilişkilerin gerildiğine işaret eden Şener, "Bu olay, Türkiye'ye gelecek Rus turist sayısı üzerinde etkili olabilir. Bu da Rusya'dan Türkiye'ye yaz sezonunda yapılan sezonluk charter uçuşların azalmasına yol açabilir. Fakat bunun haricinde yıl boyunca düzenlenen tarifeli seferlerin etkilenmesini beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Şener, dünya genelindeki jeopolitik risklerin yurt dışı projelerini nasıl etkilediğine ilişkin ise şunları söyledi:
"Yurt dışı operasyonlarımızdan Tunus'un, Arap Baharı'ndan kaynaklanan kendine özgü problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Bunun dışında henüz jeopolitik risklerin ne yurt dışında ne de yurt içinde trafiğe anlamlı bir yansımasını görmedik.
Türkiye'de aynı yıl içinde iki seçimin yapıldığı bir dönemde yolcu trafiği etkilenmedi. Seçimler haziran ayı başında ve kasım ayında yapıldığından yazın en yoğun dönemlerine denk gelmedi ve trafik üzerinde hissedilir bir etki yaratmadı."