Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de petrol stok ve üretim verileri açıklanmadan önce, Asya hisse senetlerindeki geniş tabanşı ralli ile birlikte sıçrama yaptı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çin'in hisse senetlerindeki volatiliteyi önlemek ve piyasa mekanizmalarını iyileştirmek için harekete geçeceğine ilişkin işaretlerin ardından Asya hisse senetlerinin erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirmesinin ardından yüzde 0.9 kadar yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3'ün üzerine akdar çıkan kayıplarını geri aldı. ABD'deÇarşamba günü açıklanacak olan petrol stoklarının, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta değişiklik göstermemesi ve beş yılın mevsimsel ortalamasının 130 milyon varil üzerinde kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Petrol 2015 yılında, ABDde ham petrol stoklarının artması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) Aralık ayı başında üretim kotasını kaldırmasının ardındna küresel arz fazlasının süreceği endişeleri ile birlikte değer kaybetti ve böylelikle düşüşünü ikinci yıla taşıyarak, tarihinin en büyük iki yıllık düşüşünü gerçekleştirdi. Suudi Arabistan, Şii bir din adamını idam etmesinin ardından tahran'daki büyükelçiliğinin protestocuların saldırısına uğraması sonrası İran ile diplomatik ilişkilerini kesti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa stratejisti Evan Lucas, "ABD verileri halen arzın yüksek ve talebin düşük olduğunu gösteriyor," dedi ve "Petrol fiyatları muhtemelen mevcut seviyelerde kalaak ve belki de dha da düşebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 24 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:10'da varil başına 37 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 28 sent üşüşle 36.76 dolara inmişti. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 28 altındaydı. Fiyatlar geçen yıl yüzde 30 düştü.

Şubat teslimatı Brent petrolünün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 25 sent yükselerek 37.47 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 6 sent düşüşle 37.22 dolara inmişti. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 47 sent primli işlem gördü.