Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarındaki düşüşün riskli varlıklarda satış getirmesi ve Çin'in yuanı 5 yılın düşüğüne gerileten kararıyla, ruble, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en büyük düşüş yaşayan para birimi oldu.

Rusya para birimi ruble, TSİ 5:00 itibariyle dolar karşısında yüzde 1.9 düşüşle 74.6555'ten işlem gördü. Ruble rekor düşük kapanış seviyesine yönelirken, Rus para biriminin 12 aylık kaybı yüzde 18'e ulaştı. Rusya ihracatının fiyatlanmasında da kullanılan brent petrol, yüzde 4.4 düşerek 11 yılın dibi olan 34.78 dolara geriledi.

Citigroup'tan UBS'e analistler petrolün önümüzdeki aylarda 30 dolara düşebileceğini öngörüyor. Öte yandan, bugün açıklanacak ABD petrol stokları verisinin de talebi aşması bekleniyor. Çin'de merkez bankası yuanın referans oranını beklenmedik seviyede düşürürken gelişmekte olan piyasa hisse senetleri ve para birimleri de olumsuz etkilendi.

Nomura International analisti Dmitri Petrov, "Ruble iki kere darbe yedi: Çin'e bağlı olarak riskten kaçınma ortamı ve petrol fiyatlarının yeni düşükleri test etmesi. Ancak yine de piyasa hareketlerinin boyutunu düşündüğümüzde rublenin iyi tutunduğu söylenebilir" dedi.