Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Anayasanın mutabakatla çıkarılması gereken bir metin olduğuna işaret eden Davutoğlu, hiçbir ayrım gözetmeden bütün siyasi partilerden randevu talep ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ancak bir siyasi partinin mensupları, eş başkanları bu randevu talebinin ruhuna uygun olmayacak şekilde gayriciddi ve samimi olmayan açıklamalarda bulundular. Samimi değillerdi çünkü gündem olarak ortaya konan meselenin dışına çekmeye çalıştılar. Ciddi değillerdi, halktan yetki almış bir devlet adamının, bir başbakanın talebi karşısında son derece istihzai ve devlet adamı ciddiyetine yakışmayan açıklamalarda bulundular. Bunun neticesinde de kendileriyle randevumu iptal etmek durumunda kaldım çünkü ben muhatabımda ciddiyet ve samimiyet ararım."

-"Son derece medeni, demokratik olgunluğa uygun görüşmeler yaptık"

Kendisine ciddiyet ve samimiyet gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldiğini, son derece medeni, demokratik olgunluğa uygun görüşmeler yaptıklarını aktaran Davutoğlu, kendilerine teşekkür etti.

Kılıçdaroğlu ile konuları açık yüreklilikle ele aldıkları bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, üç temel konuda mutabakata vardıklarını bildirdi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede de 'Anayasa Uzlaşma Komisyonunun aynı doku ve yapı içinde, esaslar çerçevesinde çalışmasına tekrar başlaması için iki lider olarak onayımızı vereceğimizi söyleyebiliriz' dedik. Bunda mutabık kaldık. İkincisi Meclisin daha etkin, daha süratli ama aynı zamanda denetime de daha açık, muhalefetin talebi çerçevesinde yürütülebilmesi için Meclis İçtüzüğünde de benzer bir reformun yapılması ve bu çerçevede daha önce oluşmuş komisyonun çalışmalarının devamı konusunda mutabık kaldık.

Üçüncüsü de vize muafiyeti başta olmak üzere AB reformları ve genel olarak reformlar konusunda da işbirliği yapma ve zamanlı olması bakımından vize muafiyetinin bağlamındaki refomlarda iktidar ve muhalefetin birlikte süreci hızla işletmesi konusunda mutabık kaldık."

Tüm bunların iyi bir başlangıç olduğunu vurgulayan Davutoğlu, MHP lideri Bahçeli ile de son derece medeni bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu ile mutabık kaldıkları konularda Bahçeli ile de mutabık olduklarını kaydeden Davutoğlu, Bahçeli'nin üç konuda olumlu kanaatini ilettiğini anlattı.

- "Mutabık kaldığımız hususları aktardım"

Üç siyasi partinin, bu üç konuda anlaştığını aktaran Davutoğlu, "Bir siyasi partinin genel başkanı ve Başbakan olarak benim vazifem bu diyaloğu sağlamak, bu tartışma ve konuşma zeminini oluşturmak. Bu oluştu, netice de hasıl oldu" diye konuştu.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa ve İçtüzük bundan sonra Meclis içinde yürütülmesi gereken süreçlerdir. Yani yürütme olarak biz görevimizi yapıp, muhalefetle ortak zemin oluşturduk, şimdi artık görev Meclisin görevidir. Bu çerçevede de bundan sonra atılacak adımlar bağlamında arkadaşlarımla Sayın TBMM Başkanımızı ziyaret ettim.

Kendisiyle yaptığım görüşmede iki değerli siyasi liderle mutabık kaldığımız hususları aktardım. Ancak bundan sonra bu sürecin işlemesi için Meclis mekanizmalarının çalışması gerekir. Gerek Anayasa Uzlaşma Komisyonu gerekse İçtüzük ile ilgili komisyonun oluşması için değerli Başkanımızın devreye girmesi ve bütün partilere bu konuda çağrı yapmasının uygun olacağı kanaatimi kendilerine arz ettim. Biz bu anlamda görevimizi belli bir aşamaya getirdik. Şimdi Sayın Meclis Başkanımız hangi yöntemle, nasıl yapacağı tamamen kendi takdirleridir, partiler arasında oluşan mutabakatı hayata geçirmek üzere gerekli adımları herhalde atacaktır, değerlendirecektir."