Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 15-16 Aralık'taki toplantısına ilişkin tutanakları yayımlandı.

Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra illk kez faiz artırdığı toplantının tutanaklarında faiz artışı için gereken koşulların uygun olduğu konusunda çoğu üyenin hem fikir olduğu görüldü.

Tutanaklara göre, bazı Fed üyeleri enflasyonun hala düşük olması nedeniyle Aralık'taki faiz artırım kararının 'ucu ucuna alınmış' olduğunu düşünüyor. Yine tutanaklara göre tüm üyelerin kademeli faiz artışı konusunda hemfikir olduğu da dikkat çekti.

Fed yetkilileri para politikasının ekonominin nasıl bir yol izlediğine bağlı olarak şekilleneceğini belirtti. Konuya ilişkin olarak, 'Üyeler, normalleşme hızının ekonomik görünümdeki gidişata bağlı olması gerektiğini vurguladı' dendi. 

Tunaklara göre çoğu yetkili uzun vadeli enflasyon beklentilerinin makul derecede stabil kaldığı sonucuna vardı.

ABD Merkez Bankası 2006'dan beri ilk kez geçtiğimiz Aralık ayında gösterge faiz oranını 25 baz puan artırmıştı. Başkan Janet Yellen 16 Aralık'taki toplantının ardından basın toplantısında faiz artışlarının kademeli olacağını kaydetmişti. Yellen gelecekte politikanın ekonominin maksimum istihdama ve %2'lik enflasyon hedefine ne kadar ulaştığına bağlı olarak şekilleneceğini bildirmişti.