Altın "Çin" sarsıntısından güç buldu
Altın, Çin piyasalarındaki sarsıntının güvenli liman alımlarını güçlendirmesinin ardından yükseldi (16:50'de güncellendi)
(16:50'de güncellendi)
Altın, emtia grubundaki sıkıntılı seyre karşın, güvenilirliği üzerindeki tozları siliyor.
Vadeli altın kontratları, Çin'de hisse senetlerinin sert düşüşü, yuanın değer kaybetmesi ve hisse senedi piyasalarında işlemlerin bu hafta ikinci kez durdurulması ile birlikte, ons başına 1,100 doların üzerine çıktı ve yükselişini beşinci güne yayarak iki ayın zirvesine ulaştı. Milyarder yatırımcı George Soros, küresel piyasaların bir kriz ile karşı karşıya olduğunu ve yatırımcıların çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Herşey Çin ile ve küresel piyasalardaki kargaşa ile ilgili," dedi ve "Çin'in yuanın değer kaybetmesine izin vermesi , küresel ekonomideki zayıflığa ilişkin endişeleri artırıyor ve bu altın için iyi" şeklinde görüş bildirdi.
Altın üç yıl üst üste düşüş gösterdikten sonra, Çin'de döviz ve hisse senedi piyasalarındaki sarsıntılar ve Orta Doğu ve Kuzey Kore'deki jeopolitik gerginliklerim güvenli liman alımlarını desteklemesinin etkisi ile bu yıl emtia grubunun diğer üyelerinden daha iyi performans gösterdi. Soros, Sri Lanka'nın Colombo kentinde katıldığı bir forumda, "Çin yeni büyüme modeli bulmakta zorluk çekiyor ve para biriminin devalüasyonu sorunları dünyanın kalan kısmına transfer ediyor" dedi.
Soros, "Mevcut ortam bana 2008'deki krizi hatırlatıyor" değerlendirmesinde bulundu. Altın vadelileri, küresel krizin başlangıcı olan 2008 yılında yüzde 5.5 yükselirken, 2009 yılında yüzde 24 ve ertesi yıl yüzde 30 ralli yaptı.
Vadeliler Yükseliyor
Şıubat vadeli altın kontratları yüzde1 yükselişle ons başına 1,102.50 dolara kadar çıkarak 6 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, New York saati ile 07:20'de 1,098.60 dolara geldi. Kontrat bugün de yükselerek çıkışını beşinci güne taşırsa, Ekim ayıdnan bu yana en uzun çıkış dönemini gerçekleştirmiş olacak.
Bloomberg Emtia Endeksi'ndeki 22 emtianın büyük bölümü bu yıl değer kaybetti. Sanayi metalleri altı yılın en düşük seviyesine inerken, petrol fiyatları 12 yılın en düşük seviyesine gerileid.
Çin'de CSI 300 Endeksi, işlemler durdurulmadan önce yüzde 7.2 düşerken, Çin'de işlem gören (onshore) yuan dolar karşısında, merkez bankasının referans kurda Ağustos ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından beş yılın en düşüğüne geriledi. Çin'de mekul kıymet piyasaları düzenleyici kuruluşu, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, bu sert düşüşlerin ardından olağanüstü toplandı.
Çin Endişeleri
CMC Markets Asia Pacific Pty şef piyasa stratejisti Ric Spooner, "Yatırımcılar gelişen piyasa paraları ve Çin ile ilişkili paralardan endişe duyacak. Bu nedenle altın, yen ve ABD doları gibi varlıklara yönelecek," dedi ve "Çin'deki bu hareketlerin, ekonominin insanların çoğunun düşündüğünden daha zayıf olabileceğini işaret etmesinden endişe duyuluyor," şeklinde görüş bildirdi.
Güney Afrika'da altın madenciliği şirketleri, zayıf randın, bu para biriminden fiyatlanan altını rekor seviyeye çıkarmasının etkisi ile ralli yaptı. Ülkenin altın üreticilerine içeren endeksi yüzde 5.9 kadar yükselerek Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Harmony Gold Mining Co. Johannesburg'daki işlemlerde yüzde 11 arttı ve bu haftaki kazancını yüzde 51'e genişletti.
Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.3 yükselerek ons başına 14.015 dolara çıktı. Diğer değerli metaller, sanayi alanındaki kullanımlarının azalacağı endişeleri ile değer kaybetti. Palladyum yüzde 2.4 düşüşle ons başına 492.75 dolara kadar inerek beş yılın en düşüğüne gerilerken, platin yüzde 0.7 kaybetti.
(16:50'de güncellendi)