Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong'da işlem gören (offshore) yuan, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) düşük yuan fiksinginden sonra gelen güçlü düşüşün ardından müdahale ettiğinin kaydedilmesi ile birlike, iki haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Yuan dolar karşısında Hong Kong'daki işlemlerde, Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine zayıfladıktan sonra, yüzde 0.35 değer kazanrak, yerel saat ile 10:27'de 6.6895 seviyesine güçlendi. Yuan yaklaşık 30 dakika içinde yüzde 0.3 kazançyan yüzde 0.7 kayba dalgalandı. PBOC, yuan için referans kuru yüzde 0.51 düşürerek, Mart 2011'den bu yana en düşük seviyesi olan 6.5646 seviyesinde belirledi. Şanghay'da spot kur yüzde 0.51 düşerek 6.5893'e indi.

Singapur'da Commerzbank AG ekonomisti Zhou Hao, "Offshore yuan piyasaında agresif müdahale gördük," dedi ve "Son birkaç gündeki piyasa hareketleri arksındaki mantığı anlamakta güçlük çekiyoruz. Açık bir şekilde, bu hareketler bize geçen yılki sert atış dalgasını anımsatıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'in 11 Ağusstos'taki sürpriz devalüasyonun ardından yaklaşık dört ay yuanı koruma çabaları para birimine istikrar getirdi, ancak bunun sonucu, Çin'in Döviz rezervi tarihinde ilk kez yıllık bazda azaldı. Ancak resmi destek, yaklaşık 25 yılın en zayıf ekonomik büyümesi ve ABD'de faizin artmasının sermaye çıkışlarını hızlandırmasından dolayı, Aralık başından bu yana seyrekleşti.