Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:15'da güncellendi)

Bugüne yaklaşık 3.0025 seviyesinden başlayan Dolar/TL , yurt dışı piyasalardaki sarsıntının etkisiyle TSİ yaklaşık 11:04'te gün içinde görülen en yüksek seviye olan 3.0283'ü görmesinin ardından dalgalı seyirle devam etti. Saat 16:30'da 3.0150 seviyesinden işlem gören parite, sert satışın ardından hızla düşerek saat 17:04'te günün en düşüğü olan 2.9990 seviyesini gördü. Çin'de devre kesici mekanizmanın kaldırılması, piyasanın rahatlaması ile paritedeki satışlarda etkili oldu.

Çin'de hisse senedi işlemleri, Şanghay ve Shenzen'deki büyük sermayeli şirketleri içeren CSI 300 Endeksi'ndeki düşüşün yüzde 7'yi aşmasıyla birlikte, yerel saat ile 09:59'da devre kesme mekanizmasının devreye girmesi ile bu hafta ikinci kez durduruldu. Hisse senetlerinin düşüşünde, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) referans yuan kurunda Ağustos ayından bu yana en hızlı indirimi yapması etkili oldu. Çinli regülatörler, piyasadaki panik satışları önlemek için şirketlerin büyük hissedarlarına getirdiği satış yasağını yeniledi. Bu düzenlemeye göre, büyük şirket hissedarlarının satabileceği hisse miktarına getirilen kısıtlamaların süresini uzatıldı.

Öte yandan, Çin'deki piyasalarındaki kargaşanın devam etmesiyle birlikte gölgede kalan Suudi Arabistan ve İran arasında tansiyonun yükselmeside gelişen piyasa varlıklarına olan iştahı azaltırken, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerginlik, gelişen piyasa hisse senetleri ve paralarına ilişkin yatırımcı endişelerinin artmasında etkili oldu. Kuzey Kore'nin ilk hidrojen bombasını başarılı bir şekilde test ettiğine dair Çarşamba günkü haberler de gelişen piyasa varlıklarını olumsuz etkileyen bir diğer unsur olarak yer alıyor.

Uzmanlar, dolar/TL'nin 3.0130 üzerinde tutunmayı başarması halinde 3.05 seviyesine doğru bir hareket görülebileceğinin altını çizerken, 3.05 seviyesinin önemli olduğunu ve aşılması halinde yeni bir rekor arayışı gelebileceğinin altını çizdi. 

(17:15'da güncellendi)