Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Bankası, Çin büyümesindeki yavaşlamanın emtiada düşüşe neden olması ve Brezilya ve Rusya'da daralmanın sürmesi nedeniyle küresel ekonomide zayıflık bekliyor.

Dünya Bankası, Çarşamba günü, olağan olarak yayınladığı yılın ikinci gözden geçirme raporunda, 2016 yılı için küresel büyüme tahminini Haziran ayında belirlediği yüzde 3.3'ten yüzde 2.9'a düşürdü. Küresel ekonomisi, 2015'te, Dünya Bankası'nın Haziran beklentisi olan yüzde 2.8'in altında yüzde 2.4 büyüdü. Böylece, küresel ekonominin 2015 büyümesi 2014 seviyesi olan yüzde 2.6'nın da altında kalmış oldu.

Gelişmekte olan piyasalarda kötüleşen tablo, küresel ekonomide büyümenin yüzde 3'ün altında kalmasının büyük bir sebebi oldu. Dünya Bankası, Çin ile ilgili büyüme beklentisini de yüzde 7'den yüzde 6.7'ye revize ederken, 2017 büyümesiyseninse yüzde 6.5 olması bekleniyor. Dünya Bankası beklentilerine göre, Brezilya ekonomisi bu yıl yüzde 2.5 daralacak, Rusya ekonomisinde küçülme yüzde 0.7 seviyesinde olacak.

Dünya Bankası Baş Ekonomisti Kaushik Basu, "Küresel ekonomi, büyük gelişmekte olan ülke ekonomilerinde büyümenin daha ılımlı, emtia fiyatlarının daha düşük ve sermaye ve ticaret akımlarının daha zayıf olduğu yeni bir döneme uyum sağlamak durumunda olacak" dedi.

Dünya Bankası ayrıca, doların değer kazanmasının ABD ihracatına olumsuz etki edeceğini belirterek, ABD ekonomisi için büyüme beklentisini yüzde 2.8'den yüzde 2.7'ye düşürdü.

Kaushik Basu, "Brezilya, Rusya, Çin ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkeler arasında en büyük ekonomilerden dördünün aynı anda yavaşlamasının küresel ekonomiye yayılma riski var" dedi. 

Banka, ayrıca, Türkiye'ye yönelik büyüme beklentilerini 2016 için yüzde 3.9'dan yüzde 3.5'e ve 2017 için yüzde 3.7'den yüzde 3.5'e indirdi.