Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkması hakkında referandumun koşulları dahi henüz ortaya çıkmazken piyasalar ingiliz sterlinini aşağı çekiyor. İngiltere para birimi bu hafta dolar karşısında her gün değer kaybederek Perşembe günü itibariyle 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. İmalat ve hizmet sektörü verilerinin beklenenden kötü gelmesiyle, İngiltere Merkez Bankası'nın faizleri düşük tutmaya daha uzun süre boyunca devam edeceğine yönelik beklentiler arttı.

Yatırımcıların kaygılarına ek olarak, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da Perşembe günü yaptığı açıklamada 2016'da İngiltere ekonomisini küresel tehditlerden oluşan "tehlikeli bir karışımın" beklediğini söyledi. Çin'deki durumun küresel piyasalarda karışıklığa yol açması ve George Soros'un mevcut durumun 2008'e benzerlik gösterdiğine ilişkin açıklaması bu tehditlerin önemini bir kere daha vurguluyor.

Pound TSİ 12:50 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.35 düşüşle 1.4570'ten işlem görüyor. İngiliz sterlini gün içerisinde 1.4561 dolardan işlem görerek Haziran 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Sterlin euro karşısında da yüzde 0.8 düşüşle 0.7440 eurodan işlem görüyor.