Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin piyasalarındaki kargaşa, yatırımcıların Fed'in Nisan ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerini düşürüyor.

Çin'de hisse senedi piyasası kargaşasının 2016'da yeniden ortaya çıkması, yatırımcıları artan bir şekilde, Fed yetkililerinin güveninin biraz azalacağı ve buna bağlı olarak gelecekteki faiz artırımlarını erteleyebileceği beklentilerine yöneltiyor.

Traderlar, Fed politika yapıcılarının Nisan ayındaki toplantında gösterge faizi artırma olasılığını yüzde 43 olarak görüyor. Bu oran Salı günü yüzde 52 seviyesindeydi. Noel ve Yılbaşı tatilinden dönen yatırımcılar, Çin'de hisse senetlerinin bu hafta sert düşüşler göstererek, iki kez işlemlerin durdurulmasına yol açtığını gördüler. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde geçen yıl görülen kargaşa, Fed'in faiz artırımı kararını eylül ayından Aralık ayındaki toplantıya ertelemesine neden olmuştu.

Londra'da Rabobank International faiz strateji müdürü Richard McGuire, "Yılın başında olanlar, küresel dezenflasyon baskılarına ilişkin zaten var olan açık endieşelerin daha da vurgulanmasıydı ve bu endişeler gelişen piyasalardan ve temel olarak Çin'deki yavaşlamanın hızına ilişkin korkulardan kaynaklanıyor," dedi ve "Fed'in bu yıl yalnızca iki kez faiz artırımına gidebileceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Görünümdeki bu değişiklik Hazine tahvilleri yatırımcılarını sevindirdi. ABD devlet tahvillerine yatırım yapanlar bu ay, Çarşamba günü itibariyle, emtia fiyatlarındaki sert düşüşlerin enflasyon bekleyişlerini aşağı çekmesi ile birlikte, yüzde 0.5 getiri sağladı. Enflasyon ve ekonomşk büyümenin göstergesi olan petrol fiyatları ve buna bağlı olarak faizler, New York'ta Perşembe günü 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Vadeli işlem piyasaları, Fed'in Haziran toplantısında faiz artırma olasılığını yüzde 61 olarak göryor. Bu olasılık 31 Aralık'ta yüzde 75 seviyesindeydi. Türev piyasalar, iki kez çeyrek puanlık artırımdan daha az sayıda bir faiz artırımını fiyatlıyor. Fed yetkililerinin tahmin medyanına göre ise, bu yıl dört faiz artırımı bekleniyor.