Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi Aralık ayında beklenmedik şekilde yükselerek Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşviğinin bölgenin kırlgan toparlanmasında etkili olabileceği sinyalini verdi.

Brüksel'de Avrupa Komisyonu'nun Perşembe günkü açıklamasına göre işletme ve Tüketici Güvenini gösteren endeks Kasım ayındaki 106.1 seviyesinden Aralık ayında 106.8 seviyesine yükseldi. Veri, Nisan 2011'den bu yana en yüksek seviyesini gerçekleştirirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 106'ya düşeceği yönündeydi. Eurostat'tan gelen ayrı bir açıklamaya göre Euro Bölgesi işsizlik oranı Kasım ayında yüzde 10.5 düzeyinde gerçekleşti.

Ekonomik güven endeksindeki yükseliş, son teşvik paketinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması sonrası, merkez bankasına rahat bir nefes aldırdı.

“Toparlanma devam ediyor fakat altta yatan enflasyonist baskı, düşük petrol fiyatları ve güçlü euro ile birlikte sönük kalmaya devam ediyor. AMB için sorun, enflasyon beklentilerinin yerinden oynamış ve piyasaların giderek sabrını kaybediyor olması. Bu riski kontrol altına alabilmesi için Mart ayında AMB'den ek teşvik bekliyoruz” dedi.