Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Türkiye'ye pozitif bir mesaj göndermek istediğini belirterek, "Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye yardım, yük paylaşımı ile mümkün" dedi.

Göreve yeni başlayan Grandi, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basınla tanışma toplantısında, Avrupa'ya gelen sığınmacılarla, sığınmacı krizine ilişkin farkındalığın da arttığını söyledi.

Avrupa'daki sığınmacı krizi ile Avrupa'nın dünyanın birçok yerindeki mülteci ve onların ihtiyaçlarıyla tanıştığını ve durumun ne kadar ciddi olduğunun farkına vardığını ifade eden Grandi, "Avrupa'ya gelen sığınmacılar, bu zengin ve güçlü kıtanın gözlerini açtı" diye konuştu.

Sınırları kapatmanın ve duvarlar örmenin sığınmacı krizini çözmeyeceğine dikkati çeken Grandi, "Avrupa sınırlarını kapatır, duvarlar örerse, tüm dünya bunu yapar. Avrupa birlik içinde tutarlı ve koordineli hareket etmeli" ifadelerini kullandı.

"Türkiye ile yük paylaşımı yapılmalı"

Suriye'ye komşu ülkelerdeki sığınmacılar konusuna da değinen Grandi, "Türkiye'ye pozitif bir mesaj göndermek istiyorum. Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'ye yardım, yük paylaşımı ile mümkün" dedi.

Grandi, ilk saha ziyaretlerinin ise Türkiye, Ürdün ve Lübnan'a olacağını söyledi.

Cenevre'de 25 Aralık'ta yapılması hedeflenen Suriye görüşmelerine ilişkin krizin taraflarına mesajının ne olacağına yönelik bir soruya ise Grandi, "Savaş devam ettiği sürece her gün bir bedel ödeniyor ve bir gün gelecek barışı sağlamakta gecikmemizden büyük utanç duyacağız" yanıtını verdi.