Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalar bugün Çin'de yaşanan gelişmeler ve Ortadoğu'daki jeopolitik risklerin etkisiyle çalkantılı seyir izliyor. Suudi Arabistan - İran gerilimi başta olmak üzere artan jeopolitik risklerin yanı sıra Çin ekonomisine ilişkin kaygıların küresel risk iştahını olumsuz etkilemesiyle Dolar/TL gelişen ülkelere paralel olarak yükselerek gün içinde 3.02'nin üzerini gördü. Çin'de ise Borsalar açılış ile birlikte başlayan yoğun satışların sürmesiyle ikinci günde de kapatıldı.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci Bloomberg HT'ye Çin borsasının işleme kapatılmasını değerlendirdi. Keresteci, büyük resme bakıldığında Çin ekonomisindeki gidişatın iyi olmadığını belirterek "Çinli otoritelerin bu yıl piyasalarda dalga boyunu engellemek için borsada yeni uygulama getirdi ancak volatiliteyi sınırlayalım derken daha fazla volatilite yaratıldı. Çin'deki bu hareketin bir kısmı aslında tedirginliğin getirdiği bir hareket" yorumunu yaptı.

Çin'de hem temel hem teknik anlamda sorunlar olduğunu söyleyen Keresteci, "Yuan'daki değer kaybı Çin'deki yatırımcıların daha fazla varlık kaybına uğramaması için sermaye çıkışlarını beraberinde getirebilir..Çin'i daha sık konuşma ihtimalimiz var' uyarısını yaptı.

'Dolar/TL'de 3.05 görülebilir'

Uzmanlar dolarda bugünkü yükselişi de BloombergHT'ye değerlendirdi.

Info Yatırım FX araştırma Müdürü Cem Gönen, doların 3.0130'un üzerinde tutunmaya devam ederse 3.05'e kadar hareket olabileceğini kaydetti. Gönen, "Borsa İstanbul'da önümüzdeki süreçte 69.800'ün altına kalıcı sarkma olması durumunda kısa vadede 3.05, eğer bu sarkmalar devam eder, Çin'den ek teşvikler gelmezse 3.10 seviyesine doğru tekrar rekor seviyelerin tazelenebileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Alb Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan doların yükselişinin bu yıl daha kısıtlı olacağı tahmininde bulundu. Erkan, "Küresel konjonktürün aleyhimize işliyor olması Lira'da ekstra değer kaybına neden oluyor. Ancak küresel piyasalarda volatilitenin ne kadar süreye yayılacağı, Türkiye'nin etrafındaki jeopolitik risklerin çatışmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine dikkat etmek gerekiyor. 2016'da geçen yıla oranla kurun yukarı yönlü mesafesi daha kısıtlı olacaktır" dedi.

Erkan, küresel piyasalarda stabilite, ekonomik reformların uygulanmaya geçmesi ve Merkez Bankası'nın sadeleşme politikasına dair soru işaretlerinin sona ermesinin Türk Lirası'nda iyimserliğe neden olacağını kaydetti.

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise Çin'deki kredi ve büyüme sorunlarının sadece gelişen değil, gelişmiş ülke borsalarına da sıçradığını belirtti. Paksoy "Bu durum devam edecek gibi görünüyor. Ruble, rand, real dolara karşı değer kaybı içinde. Türk Lirası ise görece güçlü durumda. 3.05 geçilmeden yeni bir rekor arayışı oluşmayacak" yorumunu yaptı.