Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan Hong Kong piyasasındaki (offshore) işlemlerde, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) referans kurunu, sekiz gün art arda düşürdükten sonra Cuma günü önceki seviyesine yakın tutmasının ardından değer kazandı. PBOC'un yuanın değer kaybetmesine sekiz gün boyunca izin vermesi finans piyasalarına şok dalgaları yollarken, küresel kur savaşı korkularının alevlenmesine neden olmuştu.

PBOC, Çin içindeki işlemlerde (onshore) yuanın dolar karşısında her iki yönde de maksimum yüzde 2 hareket etmesine izin verdiği günlük referans kurunu, önceki günküne göre yüzde 0.02 artırarak 6.5636 seviyesinde belirledi. Bu, Perşembe günkü spot piyasadaki  onshore efektif kapanış fiyatının yüzde 0.5 üzerindeydi ve sekiz günldeki yüzde 1.42'lik kaybı sona erdirdi.

Meksika Maliye Bakanı Luis Videgaray, ülkes merkez bankasının Perşembe günü para birimine destek için 400 milyon dolar harcamasının ardından yaptığı değerlendirmede, değer kayıplarının rekabetçi devalüasyonları tetikleme tehdidi taşıdığını söyledi. ABD'de Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P500) tarihinin en kötü yıl başlangıcını yaparken, Dow Jones Endeksi bu hafta şimdiye dek 900 puanın üzerinde kayıp yaşadı.

Hong Kong'da National Australia Bank Ltd.'nin piyasalar strateji müdürü Christy Tan, "Sanırım bu adımlar yetkililerin istikrar istediğinin ve Çin'in tek yönlü hareketlerden hoşlanmadığı yolundaki tutumuna yeniden geri dönüşünün bir yansıması," dedi ve "Çin gevşek yuan kuru politikasına sahip değil. Abcal kurun daha esnek ve piyasaya bağlı seyretmesine izin veriyor. Bu kısa vadede daha da gevşeme olabileceğini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Offshore yuan yüzde 0.42 yükselerek Hong Kong saati ile 09:33'te 6.6625 seviyesine geldi. Onshore yuan ise yüzde 0.26 değer kazanarak 6.5759 seviyesine çıktı ve bu haftaki kaybını yüzde 1.25'e daralttı.