Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Petrol, Çin'in hisse senetlerindek düşüşü durdurmak ve yuana istikrar kazandırmak için adımlar atması ile birlikte, yatırımcıların bu ülkedeki volatiliteye odaklanmalarının etkisi ile, 12 yılın en düşük seviyesi yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çin'in çok tartışılan devre kesme uygulamasını askıya alması ve Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) sekiz gün art arda düşürdükten sonra yuan referans kurunu önceki seviyesine göre fazla değiştirmemesinin ardından gelen kazançlarını geri verdi ve yüzde 0.4 kadar düştü. Ham petrol Perşembe günü, dünyanın en büyük enerji tüketicisi Çin'deki türbülansın talepte güçlenmeye yönelik endişeleri artırmasının ardından, Aralık 2003'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemişti.

Çin'deki kargaşa, ABD'de petrol stoklarının son beş yılın ortalamasının 100 milyon varil üzerinde seyretmesin,n olumsuz etkisine katkıda bulundu. Nomura Holdings Inc.'den UBS Group AG'ye, analistler, petrol fiyatlarının 30 dolara yaklaşabileceği tahmininde bulunurken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), küresel arz fazlası ortamında, üretim sınırlarını kaldırdı.

Zürih'te UBS analisti Giovanni Staunovo, "Petrol piyasası halen aşırı arz durumunda," dedi ve "Çin petrol fiyatları üzerinde ilave yük oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 13 sent düşerek varil başına 33.14 dolara kadar indikten sonra, New York saati ile 07:11'de 33.48 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.1 gerileyerek 33.27 dolara indi ve Şubat 2004'ten bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 36 üzerindeydi. Fiyatlar bu hafta yaklaşık yüzde 10 düştü.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 23 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 33.98 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.4 kayıpla 33.75 dolara inerek, Haziran 2004'ten bu yana en düşük kapanışını yaptı. Avrupa göstergesi Brent petrolü ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 56 sent oldu. Avrupa petrolü 6 Ocak itibariyle WTI'nın daha altında işlem görüyordu.

(15:00'te güncellendi)