Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

ABD endeks vadeli kontratları, ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenin oldukça üzerinde artmasının ardından, dolar ile birlikte kazançlarını genişletti. Çin'in piyasaları desteklemeye yönelik adımlarının bu hafta hisse senetlerinin değerinde 4 trilyon dolar erime yaratan satış dalgasını durdurması sonucu, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talep azaldı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratlarındaki kazançlar, ABD'de gösterge endeksin, tarihinin en kötü yıl başlangıcını yapmasının ardından yükselebileceğini işaret etti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, Çinli yetkililerin devre kesme sistemini askıya alması, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuan referans kurunu daha yukarıda belirlemesi ve kamu kontrolündeki fonların hisse senedinde destek alımı yapması ile birlikte yüzde 2 değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri ve yen, bu haftanın ilk düşüşüne yönelirken, altın değer kaybetti.

Çin piyasasında görülen volatilite, iktidardaki Komünist Parti'nin dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlamayı önleyemeyeceğine ilişkin endişelerle birlikte, riskli varlıklarda küresel bir satış dalgasını tetikledi. ABD'de tarım dışı istihdam Aralık ayında 292,000 ile beklenenin çok üzerinde arttı ve bunun sonucu ABD'de istihdam 2015 yılında 1999'dan bu yana en güçlü artışını gösterdi. İşgücü piyasasının daha da güçlendiğini gösteren ilave işaretler, Fed'i faiz artırımına yöneltiyor.

Eppstein, Almanya'da MPPM EK işlemler müdürü Guillermo Hernandez Sampere, "Bugünkü yükseliş, Çin hisse senetlerinin artık çökmediğine yönelik kısa vadeli bir tepki," dedi ve "Büyük resim halen muğlak. Şimdilerde iki temel risk faktörü var; emtia fiyatları ve Çin hükümetinin durumu kontrol altına alıp alamayacağı" şeklinde görüş bildirdi.

PBOC bugün yuanın dolar karşısındaki referans kurunu 6.5636 seviyesinde belirledi ve bu, Perşembe günkü onshore spot piyasada efektif kapanış seviyesinin yüzde 0.5 üzerindeydi. Böylelikle yuan dolar karşısında sekiz gün süren yüzde 1.42'lik düşüşünü durdurdu. Sermaye piyasaları regülatörü, CSI 300 Endeksi'nin bu hafta Pazartesi ve Perşembe günleri yüzde 7 düşerek işlemlerin durdurulmasına neden olmasının ardından devre kesme mekanizmasını askıya aldı.

(16:00'da güncellendi)